Традиционално брање траве иве на Ивањдан

Срна
Традиционално брање траве иве на Ивањдан

СРЕБРЕНИЦА - На подручју Сребренице данас је, на Ивањдан, традиционално организовано брање траве иве на Бијелим водама, Радави и Љесковику, гдје се на највећим стаништима ове љековите траве окупио велики број берача из Републике Српске и Србије.

Берачи су били из Сребренице, Братунца, Бајине Баште и других градова, а многи вјерују да је трава ива, за коју се у народу каже "да од мртва прави жива", ако је уберу данас још љековитија.

Манифестацију "Дани брања траве иве" сваке године на Ивањдан, 7. јула, организује Национални парк "Дрина" Сребреница.

Весна Андрић из Сектора за туризам у Националном парку "Дрина" каже да је трава ива изразито љековита и да је њена примјена у лијечењу широка, а да је највише има на подручју сребреничке општине.

"Трава ива расте обично уз камене и планинске масиве, највише је има на Бијелим водама, Љесковику, као и на Сушици. Сваке године организујемо предавања о љековитом биљу и трави иви. У наредном периоду важно је да људе едукујемо на који начин се бере љековито биље, како би поново расло на том подручју и остало за будуће генерације", истакла је Андрићева.

Радмила Петковић из Сребренице Више од 20 година разно љекобиље бере, за себе, породицу и пријатеље.

"Најчешће је користим за чај и прављење јегера, траварице, јер годишње направим најмање десет литара тог пића, гдје додајем све друге љековите траве и мед", рекла је Петковићева.

Директор Националног парка Радомир Павловић рекао је да је циљ ове манифестације промоција љековитог биља и природе, те да је данас уприличено отварање још једног наткривеног одморишта, које ће бити на располагању свим љубитељима природе, за одмор и уживање.

Одржана су и такмичења у обарању руке, навлачењу конопца, бацања камена с рамена, скоку удаљ и испијању пива уз учешће неколико екипа, након чега је уприличен заједнички ручак, дружење и награде за најуспјешније, као и поклони за госте.

Павловић је рекао да је у понуди овог парка и чамац са 20 мјеста, којим ће обогатити туристичку понуду Националног парка "Дрина" пловидбом по акумулационом Перућачком језеру, а ту су други пројекти унапређења рада и развоја најмлађег парка у Републици Српској.

"Недавно смо имали састанак са представницима Природно-математичког факултета из Бањалуке са којима ћемо радити два значајна пројекта, које је подржао УНДП. Први пројекат је план управљања, а други просторни план Парка, за шта ћемо од ресорног министарства наредне године добити 250.000 КМ. То ће нам омогућити да додатно уређујемо наш парк и туристичку понуду, те остваримо приходе", објаснио је Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана