Традиционалним народним збором у Нишевићима обиљежен Дан устанка народа у БиХ

Срна
Традиционалним народним збором у Нишевићима обиљежен Дан устанка народа у БиХ

ПРИЈЕДОР - У Нишевићима код Приједора данас је одржан традиционални народни збор, којим су обиљежене 83 године од Дана устанка народа у БиХ у борби против фашизма.

Окупили су се мјештани како би одали почаст свим страдалима како у Народноослободилачкој борби, тако и у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Служен је парастос и положени вијенци на спомен-обиљежја.

Из овог села током Другог свјетског рата погинуло је 75 мјештана, међу којима је било 50 погинулих у јединицама и 25 цивила, који су страдали у одмазди усташких јединица у овом и сусједним поткозарским селима.

На споменику се, поред њихових имена, налазе и имена 10 погинулих бораца у Одбрамбено-отаџбинском рату из Нишевића.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Омарска Жељко Романић изјавио је да се, иако је прошло много времена, и данас мјештани сјећају и одају помен погинулима у Народноослободилачком и Одбрамбено-отаџбинском рату.

Предсједник градског СУБНОР-а Вељко Родић истакао је да се на овај начин чувају ти догађаји од заборава.

-Ми смо данас овдје у Нишевићима, гдје је започео устанак и у овом крају, а тако његујемо традиције Народноослободилачке борбе - рекао је Родић.

Начелник градског Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Ранко Колар изјавио је да су ови датуми веома значајни.

-Јако је битно и да сваке године овдје долази све већи број људи, да не заборавимо оно што нам се десило и драго ми је да овдје видим и младе, јер њима остаје Република Српска. Не желим да се понови оно што се десило и нашим прецима у НОР-у, а и нама у Одбрамбено-отаџбинском рату - рекао је Колар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана