Традиционална “Лажијада” одржана у Ситнешима код Српца: Мачке упрегнуте у кочије донијеле титулу највећег лажова

Дејан Јовичић
Традиционална “Лажијада” одржана у Ситнешима код Српца: Мачке упрегнуте у кочије донијеле титулу највећег лажова

СРБАЦ - Душан Малиновић (68) из Ситнеша проглашен је за лажова године у Српцу након што је на традиционалној “Лажијади” испричао како је своја четири мачка научио да возе кочије.

Једна од највеселијих србачких манифестација одржана је 73. пут, у организацији Удружења лажова, чији чланови се сваке године окупљају на годишњој Скупштини како би испричали приче за које се куну да су истините. Малиновић је рекао да већ дуго тренира мачке да упрегнуте вуку кочије, којима је и кренуо на овогодишње дружење, али су ствари, како каже, измакле контроли.

- Негдје на пола пута, један од мачора, Мркаљ, несрећно је откинуо ногом потезницу на кочијама, које су се поломиле, а ми завршили у јарку. Њих четворица ту нису стали, наставили су са трком и попели се на оближњи багрем, гдје су одвукли и мене. Остали су висећи, а по мене је из Бањалуке морао доћи син аутомобилом како бих стигао на вријеме - рекао је Душан, који је за домишљатост награђен гајбом пива.

Међу учесницима “Лажијаде” био је и Ђуро Усорац, који се присјетио згоде која се догодила прије 33 године и то баш на Међународни дан шале, 1. април, што је, како каже, сасвим случајно.

- Радио сам са оцем на фарми и сјећам се да је киша толико падала да је вода била до кољена. Обуо сам чизме, које су ме стално жуљале. Када сам их навече изуо, угледао сам миша који ми је тако вјешто подрезао нокте да више нисам хтио да се мучим, већ бих му сваки пут дао комад сира да то уради умјесто мене - рекао је Усорац.

Предсједник Удружења лажова Вид Бабић такође је желио да подијели причу како је у дјетињству са дједом ограђивао и затрпавао стари бунар да у њега не би упадала живина.

- Дјед и бака су били сиромашни и имали свега четири-пет кокошака које су се често пењале по бунару, због чега смо у њега убацили грање и траву. Једног јутра бака је примијетила да једна од њих фали. Прошло је неколико седмица и удариле су јаке кише, које су на површину бунара избациле све растиње. Кад смо изашли напоље, имали смо шта да видимо, несталу коку са 12 пилића и једним јајетом које се још није излегло - каже Бабић.

Он је преузео функцију предсједника удружења прије двије године, након што је преминуо доживотни предсједник Владо Ракић, који је био загазио у десету деценију живота. Током овогодишње скупштине минутом ћутања одата је почаст за укупно 24 члана удружења који су преминули у посљедње три деценије.

Удружење је основано 1947. под називом “Андрповци”. Од 1974. се звало Друштво лажова, а три и по деценије касније добило је назив Удружење лажова.

- Међу ријеткима смо који су задржали ову традицију, иако су широм бивше Југославије постојала разна удружења лажова која су угашена. Смијех је најбољи лијек за душу и тијело и продужава живот, тако да је то можда и разлог дуговјечности наших чланова - рекао је најстарији члан удружења, 90-годишњи Радивоје Сувајац.

Јубилеји

Због пандемије вируса корона окупљање лажова прошле године није одржано, први пут још од оснивања удружења. Ове године су жељно дочекали да се поново окупе, а нарочито се радују јубилејима. Прије четири године, када су обиљежили 70. годишњицу, организовали су велико славље у селу, уз наступ фолклорног друштва, а још већи спектакл обећавају када прославе осам деценија рада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана