Традиционална хајка на Чемерници окупила чак 1.000 људи: Ловци сити, вукови на броју

Душан Репија
Традиционална хајка на Чемерници окупила чак 1.000 људи: Ловци сити, вукови на броју

БАЊАЛУКА - Вукови су успјели да умакну хајкачима на Чемерници, али то не умањује сјајно организовану ловно-туристичку манифестацију која је ове године окупила готово 1.000 ловаца из Српске, ФБиХ, Србије, Хрватске, Словеније, Аустрије и Италије.

Добро је позната прича у ловачким круговима да се хајке не организују због одстрела него баш због онога што прати излазак у масовни лов - склапања нових пријатељстава те утврђивања и обнављања постојећих.

У све се увјерила и екипа "Гласа Српске" која је у суботу у ведром расположењу испратила скоро четвороцифрен број ловаца на погон и чеке, обишла их током "дежурства" и на крају дочекала на зборном мјесту у Агином Селу. Гост Ловачког удружења "Змијање" из Бањалуке први пут био је Захир Скендер из Зенице који је одушевљен пријемом.

На платоу испод Чемернице окупило се и старо и младо, све са истим жаром и жељом. Посебно су се стицали још голобради младићи који су гарант да ловство на овим просторима има лијепу будућност. Војислав Митровић и Гаврило Гавриловић превалили су пут од Бијељине до Бањалуке како би први пут учествовали у хајци. Иако су по стажу свјежи ловци, може се рећи да су ветерани јер већ десетак година излазе у шуму са очевима, стричевима и пријатељима.

- Прије неколико година положио сам ловачки испит и од тада сам активан члан ЛУ "Семберија" из Бијељине. До сада нисам имао прилику да учествујем у овако масовном лову, па ми је ово ново искуство, које ћу сигурно памтити заувијек. Волио бих да сам бар видио вука, али сви знамо да је то лукава и осјетљива животиња која осјети и најмањи шум, а не кретање и причу овако велике групе - рекао је Гавриловић.  

Тадија Шугић из мјеста Добретићи са ријеке Угар пропустио је само двије од 12 хајки које су организоване до сада.

Ор­га­ни­за­ци­ја хај­ки је вр­ло ком­плек­сна, на­ро­чи­то ка­да вам у го­сте до­ђе ово­ли­ки број ло­ва­ца. Ипак, чла­но­ви "Зми­ја­ња" на че­лу са пред­сјед­ни­ком Дар­ком Ћу­лу­мом има­ју ду­го­го­ди­шње ис­ку­ство и ухо­да­ну гру­пу љу­ди у ко­јој сва­ко зна сво­је за­дат­ке.

Благу забринутост на лицима могли смо да примијетимо када су ловци почели да улазе у шатор у којем је било мјеста за 1.000 људи, а под који више игла није могла да стане.

- Само овај податак говори да смо још једном направили сјајан посао. Расположење међу ловцима било је врхунско. Нажалост, нисмо имали срећу да као претходних година неко од њих одстријели вука, али нема везе, биће идуће године... Много значајније је ово дружење. То могу само ловци и лов - рекао је Ћулум.

И хајка у Милићима без резултата

И хајка на вука у Милићима завршена је без резултата, али су је организатори оцијенили као успјешну будући да је учествовало око 350 ловаца из регије Бирач и региона.

Учесник у хајци био је и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, иначе предсједник Ловачког удружења "Комић", које је организатор данашње хајке.

Вишковић је изјавио Срни да лов и одстријел нису једини разлози организовања ловачких окупљања.

- Учесници су били из читаве регије, па и шире и ово постаје традиција коју вриједи подржати. Наш циљ је да развијамо ловни туризам, који мора да постане важна привредна грана Републике Српске - истакао је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана