Топлане спремне за гријну сезону

Марина Чигоја
Топлане спремне за гријну сезону

Бањалука - Топлане у Српској приводе крају припреме за почетак нове гријне сезоне, која почиње 15. октобра, а у овим предузећима истичу да ће бити спремни да гријање пусте и раније уколико то временске прилике буду захтијевале.

Цијена гријања у Источном Сарајеву биће нижа него прошле године, док у осталим топланама са којима смо контактирали неће бити промјена цијена.

Тако ће у Источном Сарајеву цијене гријања стамбеног простора, на шестомјесечном нивоу, бити снижене са 2,80 на 2,60 КМ по метру квадратном. Гријање пословних простора биће јефтиније за 16 фенинга и коштаће 5,80 КМ, а васпитно-образовних простора за 30 фенинга и коштаће пет КМ по метру квадратном на шестомјесечном нивоу.

Директор предузећа "Топлане" из Источног Сарајева Драган Јанковић рекао је да је ремонт постројења код њих у завршној фази те да тренутно раде на повећању снаге котловнице.

- Завршено је 90 одсто посла. Све иде по плану и очекујемо да ћемо почети редовно са гријном сезоном. Уколико буде потребе, моћи ћемо пустити гријање и 1. октобра, али прије тога нећемо бити у могућности - рекао је Јанковић.

У бањалучкој "Топлани" су истакли да приводе крају реконструкцију дистрибутивних и производних капацитета.

- За то смо ове године године издвојили 3,2 милиона марака, тако да ћемо до почетка нове гријне сезоне отклонити кварове које смо уочили у претходним сезонама - казала је портпарол "Топлане" Жаклина Мијатовић.

Истакла је да ће, у случају да температуре три дана узастопно буду 12 степени, са тенденцијом пада, "Топлана" почети са гријањем и раније, али не прије 1. октобра.

- Цијена гријања за сада остаје иста и она за стамбене потрошаче код којих се обрачун врши по метру квадратном износи 1,65 КМ, док стамбени потрошачи који имају уграђен калориметар плаћају 133 КМ по мегават-часу. Пословни потрошачи плаћају 199 КМ по мегават-часу - казала је она.

Директор "Топлане" у Приједору Љиљана Деспотовић рекла је да се и код њих ради на припреми нове гријне сезоне, а да промјена цијена у овој години неће бити.

- Ремонт је урађен, тренутно се пуни вреловод. Уколико временске прилике то буду захтијевале, пустићемо гријање и раније. Тако смо радили и ранијих година када је било потребе и нема разлога да тако не буде и ове - рекла је Деспотовићева.

Наплата

Већина топлана има проблема са наплатом дуговања, а само бањалучка "Топлана" од потрошача потражује око 31 милион марака, а степен наплате посљедњих година креће се око 85 одсто.

Љиљана Деспотовић је истакла да приједорска "Топлана" има великих проблема због дугова, који тренутно износе око пет милиона КМ. Директор "Топлана" у Источном Сарајеву Драган Јанковић рекао је да је наплата од грађана задовољавајућа и да износи више од 80 одсто, док је код буџетских корисника нешто слабија и креће се око 70 одсто.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана