Томаш: Зауставити продају и истражити нелегално књижење земљишта

Срна
Томаш: Зауставити продају и истражити нелегално књижење земљишта

ПРЊАВОР - Општина Прњавор и Правобранилаштво Републике Српске затражили су од надлежних институција да се обустави поступак продаје имовине локалног Акционарског друштва (АД) "Рибњак", које је у стечајном поступку, јер је утврђено да је 860 хектара пољопривредног земљишта на којем се налазе рибњаци, а на које законско право полаже општина, нелегално укњижено у власништво овог друштва, рекао је начелник ове општине Дарко Томаш.

Томаш је подсјетио да је над "Рибњаком" 12. јуна прошле године отворен стечајни поступак, након чега су Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове и Правобранилаштво Републике Српске дошли до сазнања да су сви објекти још 2010. године укњижени по праву располагања и власништву на АД "Рибњак", о чему Земљишно-књижни уред Суда у Прњавору није обавијестио Правобранилаштво и општину.

 "Општина Прњавор је изјавила жалбу на овакво рјешење, а Правобранилаштво је поднијело и брисовну тужбу, односно да се незаконити упис избрише јер је стечајни управник Рибњака донио одлуку о продаји имовине у коју спада и земљиште које ми сматрамо да је незаконито укњижено на акционарско друштво" , рекао је Томаш.

Он је напоменуо да је 19. фебруара одржана прва лицитација, а да је друга заказана за 26. март.

Процијењена вриједност капитала АД "Рибњак" је око 10,5 милиона КМ. "Прва лицитација је могла проћи за око 5,2 милиона КМ, а друга сада може и за око 3,5 милиона.

Напомињем да је 860 хектара земљишта чија је најмања вриједност 8,6 милиона КМ нелегално уписано на Рибњак. Апелујемо на људе укључене у стечајни поступак да се продаја имовине обустави док се не ријеше поступци пред судом које је покренуло Правобранилаштво Српске", рекао је Томаш новинарима.

Томаш је о сазнањима о нелегалној продаји земљишта упознао Скупштину општине Прњавор, на чијем су засједању усвојени закључци да се од свих актера стечајног поступка затражи обустава продаје док се не провјере чињенице незаконитог уписа земљишта и да се хитно затражи од надлежних истражних органа да испитају како је дошло до тога и санкционишу одговорна лица.

Он је истакао да су на сличан начин у послијератном периоду уништена сва предузећа у Прњавору.

"Јасно смо рекли да до тога неће доћи у Рибњаку, нећемо дозволити да се понови начин како су уништена сва остала предузећа. Пољопривредно земљиште је по закону изузето из приватизације и оно мора остати у рукама државе, односно општине", рекао је Томаш.

Он је подсјетио на позитиван примјер у којем је Влада Републике Српске земљиште које је било укњижено на предузеће "Ратар" преписала на Републику Српску и највећи дио земљишта потом пренијела општини Прњавор која је формирајући на тој парцели Пословну зону Вијака створила претпоставке за развој у наредних 50 година.

Закључке са данашње сједнице Скупштине општине подржао је и Клуб одборника опозиционог СДС-а.

Шеф овог клуба Милан Петровић каже да у овој странци сматрају да све што се ради на подручју општине треба бити у складу са законом, а нелегалне радње санкционисати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана