Тинејџерка из Новог Града иде на свјетско такмичење у кинеском језику

Срна
Тинејџерка из Новог Града иде на свјетско такмичење у кинеском језику

НОВИ ГРАД - Седамнаестогодишња Магдалена Мијатовић из Новог Града пласирала се на свјетско такмичење у познавању кинеског језика које ће бити одржано крајем октобра у Пекингу и Тјенцину.

Мијатовићева у четвртак, 22. августа, путује за Кину на десетодневне припреме у Тјенцину. Путује сама, али ће на такмичењу са њом бити мајка.

Она је изјавила Срни да је као осмогодишњакиња са породицом била на путовању у Кину, те да су им се тада допали ова земља и култура, а када је напунила 12 година са тетком је уписала курс кинеског језика на Конфуцијевом институту у Бањалуци и биле су прва генерација полазника.

"Била сам међу најмлађим полазницима, међутим, то ми није сметало и било ми је јако инетересантно", рекла је Мијатовићева.

Она је навела да кинески језик учи пет година, као и да је положила четири од шест нивоа.

"Другачији су писмо, граматика, нема падежа ни глаголских времена, другачији је редослијед ријечи у реченици. У суштини, није толико тешко колико се чини", испричала је Мијатовићева.

Мијатовићева, која је завршила други разред Гимназије "Петар Кочић", рекла је да у школи учи енглески и њемачки језик, те да кинески нема прилику да говори ван учионице, али да много чита и пише.

"Вјерујем да будућност постоји у кинеском језику. Зато га учим, због свог задовољства, али и због будућности", истакла је она.

Ова седамнаестогодишњакиња побиједила је на такмичењу у кинеском језику организованом за БиХ, које се састојало од три дијела.

"Први дио односио се на питања о кинеској култури, у другом дијелу је требало да представимо свој талент, а у трећем да говоримо о себи", појаснила је она.

У такмичарком дијелу представљања талента, Мијатовићева је изабрала луткарску представу. Била је учитељица која је луткама одржала предавање о кинеском језику и култури, а у вези са кинеском књижевношћу.

Мијатовићева воли и ручне радове - плетење и вез, чему ју је научила бака.

"Била сам мала и као и сваком дјетету брзо ми је досадило. Касније сам у игрици видјела лијепе плетене рукавице и хтјела сам да их направим. Сад што више радим, откривам нове начине", рекла је она.

Магдалена Мијатовић била је ученик генерације и вуковац, а и у средњошколском образовању је одлична. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана