Тим УКЦ-а у посјети дому здравља и болници "Др Младен Стојановић"

Срна
Foto: срна

ПРИЈЕДОР - Генерални директор Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске Владо Ђајић рекао је да са више начелника ове здравствене установе борави данас у Приједору да би се сагледале могућности за унапређење здравственог система у Дому здравља и Болници "Др Младен Стојановић".

Ђајић је рекао новинарима у Приједору да је то унапређење могуће у два смјера - побољшањем организације здравствених установа и едукацијом здравствених радника из Приједора на УКЦ-у, те додао да је било ријечи и о лакшем успостављању транспорта и смјештаја пацијената из Приједора на УКЦ.

"Други разлог јесте да наставимо сарадњу у вези са превенцијом можданог удара. Ми смо ту и данас ћемо прегледати око 200 пацијената из Приједора са циљем детекције и патолошких промјена на крвним судовима врата и главе", навео је Ђајић. Вршилац дужности директора Дома здравља Приједор Слободан Јавор позвао је суграђане да искористе прилику и обаве бесплатне прегледе ради превенције можданог удара и са циљем повећања свијести о значају превенције.

"Нема потребе да се заказују, могу слободно доћи овдје од 11.00 до 15.00 часова, нема потребе ни да долазе по упутницу, потпуно је бесплатно", додао је Јавор. Начелник Клинике за кардиологију УКЦ-а Тамара Ковачевић Прерадовић истакла је да је ова клиника референтна за болести кардиоваскуларног система у Републици Српској, али и водећа у одређеним дијагностичким и терапијским процедурама у цијелој БиХ.

"Жеља је да побољшаном комуникацијом што прије обезбиједимо доступ тим најсложенијим интервенцијама свим пацијентима Републике Српске, посебно Приједора, који је тако близу Бањалуке. Развојем комуникација ћемо још више убрзати и транспорт и долазак пацијената у нашу здравствену установу", навела је она. Прерадовићева је за идућу годину, као велики изазов, најавила отварање кардиохирургије у УКЦ-у, као завршне степенице у систему.

"Наши пацијенти неће морати да бивају транспортовани као хитни или заказани случајеви у кардиохируршке установе у Србији, него ћемо све те интервенције моћи да радимо, уз подршку, наравно, клиника из Србије, у Бањалуци", додала је Прерадовићева. Начелник Клинике за општу и абдоминалну хирургију УКЦ-а Зоран Алексић рекао је да је ова клиника референтна установа која лијечи све пацијенте чија је клиничка слика толико сложена да захтијева лијечење на УКЦ-у.

"Веома често смо наилазили на одређене проблеме и несугласице. Међутим, на путу смо да те проблеме ријешимо, од питања пријема пацијената, транспорта пацијената, задуженог љекара, дијагностике и свега осталог. Данас су болести веома сложене и компликоване тако да то захтијева веома висок ниво и дијагностике и терапије лијечења, а то УКЦ у овом тренутку има у пуном капацитету", додао је Алексић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана