Теслини патенти са Ртња учиниће свијет бољим

Анита Јанковић
Теслини патенти са Ртња учиниће свијет бољим

Москва - Научно насеље са Теслиним торњем, чија градња у подножју планине Ртањ у Србији треба да почне у року од годину, допринеће стварању нове цивилизације, каже за "Глас Српске" оснивач и предсједник Међународног центра за истраживање наслеђа Николе Тесле Милка Кресоја.

Торањ, који ће бити подигнут на Ртњу, требало би да буде налик оном на Лонг Ајленду. Пројекат је дјело српско-руске сарадње, а његове техничке карактеристике су строго чувана тајна. Научници са московског Института за физику и технологију вјерују да Теслин најамбициознији пројекат, бежични пренос енергије, може да постане стварност.

- То је продор у будућност који ће променити расподелу моћи и геополитичку карту света. За сада једино могу да откријем да ће торањ градити и финансирати Руси и да градња креће у наредних годину - казала је Кресоја која већ 26 година живи у Русији и дјелује у кругу тамошњих научника.

У Русији је, каже, завладала "тесламанија", а Руси су отишли најдаље у истраживању патената водећег српског и једног од највећих планетарних научника.

- Није то случајно. Тесла је много волео Русију и говорио: "Русија је земља генија и свету ће још показати на шта је све способна". О Америци је причао да је "то земља, која вам све да, а онда све то узме назад", и често се питао: "Да ли је цео свет створен зарад Америке или треба да буде обрнуто?" - прича велики познавалац Теслиног лика и дјела.

Кресоја је прецизирала да је у подножју Ртња лани откупљено пет хектара земљишта и да је та локација изабрана јер ова планина због свог облика пирамиде има највећи природни појачивач, што ће побољшати ефекат.

- Примена Теслине технологије кроз торањ донеће океан јефтине, еколошки чисте енергије, што ће помоћи стварању свемогуће цивилизације. Применом Теслиних патената ратови би престали, јер се и данас воде због енергетских извора. Не би било несташице електричне енергије, а сиромаштво и глад би били искорењени. Цивилизација би направила скок од неколико векова - тврди Кресоја и додаје да је српски геније био свјестан ограничења природних ресурса, због чега је радио на идејама које би зауставиле њихову неконтролисану употребу.

Кресоја каже да још није успоставила сарадњу са научницима из РС и позива све који имају приједлоге да јој се јаве.

- Живимо у времену великих промена, на крају једног и почетку другог времена, које ће допринети развоју нове, светске епохе и моћне еволуције човечанства. Без Тесле тешко се може разумети пут у друго време. Иако ми у Центру истражујемо његову личност, он је и даље највећа загонетка, не само овог века већ много ширег времена - каже Кресоја.

Центар на чијем је челу планира да изгради Теслин торањ и у Београду по којем би српска престоница постала препознатљива баш као Париз по Ајфеловом. Жена коју зову Теслиним анђелом на земљи истиче да не зарађује на имену славног научника и строга је у ставу да је недопустива комерцијализација Тесле.

- Боравила сам 2012. године десет дана у соби 3.327 хотела "Њујоркер" где је Тесла становао. Потресно је било ући у просторију где је он живео и умро, али та соба још одише његовом енергијом. У њој сам сањала чудне снове кроз које сам добила одређене задатке које треба да урадим - испричала је Кресоја и додала да је од тада свој живот посветила испуњењу тих снова.

Закони природе

Милка Кресоја истиче да је Николи Тесли знање закона природе, које савремена наука још није спознала, омогућило постављање циљева за градњу свог торња.

- Тесла је једини научник који је добио те способности и могућности да подари човечанству бесплатну енергију градњом пет торњева. Теслин план о трансконтиненталном преносу енергије није утопија - каже Кресоја.

Тесла никад потребнији

Предсједник Српске академије наука и уметности академик Владимир Костић отворио је јуче у Београду научни скуп "Тесла за сва времена" у оквиру обиљежавања 160 година од рођења великог научника истакавши да је Никола Тесла дио нашег колективног несвјесног.

- Тесла нам је потребнији него икада. Ми се данас поклањамо пред човеком који је постао феномен, више од проналазача, више од нашег земљака и родољуба, више од човека који је отиснувши се у свет, заправо пронашао своју линију, не заборављајући корене који ће неком другом брату бити спаљени и уништени - нагласио је Костић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана