Теслићки ватрогасци немају времена за одмор, иду с интервенције на интервенцију

Срна
Foto: Pixabay

TЕСЛИЋ- Теслићки ватрогасци су од почетка године интервенисали 73 пута, углавном гасећи пожаре на отвореном, намјерно изазване, те су позвали на строго кажњавање несавјесних грађана.

Старјешина Територијалне ватрогасне јединице Теслић Радомир Мразић рекао је Срни да је у 90 одсто случајева ријеч о пожарима на отвореном, узрокованим непажњом и немаром током прољећних уређења башта или њива, али да до сада у таквим ситуацијама није било повријеђених.

“У претходних седам дана на подручју општине евидентирано је 20 пожара”, навео је Мразић и додао да је од број пожара од почетка ове године у односу на исти период прошле повећан за 70 одсто пута.

Он је додао да је ријеч о намјерним паљевинама које измакну контроли, прошире се, захвате ниско растиње или шуме и причине већу штету.

 “Јуче смо имали такву интервенцију. Људи су дошли да спале коров, ватра се отела контроли и они су напустили мјесто. О пожару смо добили информацију од пролазника”, рекао је Мразић.

Додатни притисак Мразић очекује већ током викенда, пред наступајуће празнике, када ће усљед топлог времена велики број људи изаћи у природу на роштиљ.

Мразић је апеловао да становништво води рачуна о превентивним и безбједносним радњама током прољећних уређења башта, њива или боравка у природи, с обзиром на то да досадашња саопштења и упозорења нису дала ефекта, најчешће због изостанка законом прописаних казни за починиоце.

“Спаљивање отпадака врши се само на површинама које се могу контролисати, као и на за то превиђеним мјестима, уз максималан опрез и док су временске прилике погодне. Потребно је угасити остатке несагорених материја да би се спријечило њихово разношење вјетром и појава неконтролисаног горења”, рекао је Мразић.

Мразић је напоменуо и да су ватрогасци приморани да непосредно по окончању једне интервенције иду на другу, које су неријетко међусобно удаљене с обзиром на велику површину ове општине од 846 километара квадратних.

Он је нагласио да ће против свих лица која буду изазвала пожар и тиме угрозила животе и здравље људи или причинила материјалну штету бити предузете одговарајуће казне прописане Законом о заштити од пожара.

Територијална ватрогасна јединица Теслић у свом саставу има 19 ватрогасаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана