Теслићанин осмислио апликацију за одабир средње школе у вријеме пандемије корона вируса

Г.С.
Теслићанин осмислио апликацију за одабир средње школе у вријеме пандемије корона вируса

Ускоро ће на Google play продавници бити доступна најновија апликација младог Теслићанина, Огњена Лазића, која помаже ученицима да одаберу најбоље занимање за упис у средњу школу, за вријеме пандемије корона вируса.

Наиме ријеч је о апликацији за андороид паметне телефоне под називом „Матурант“, како наводи Огњен, циљ апликације је да за вријеме корона вируса свим ученицима деветих разреда у Републици Српској олакша доношење одлуке у који смјер средње школе се уписати, када ученици средњих школа нису у могућности да дођу до млађих колега у основним школама и да им презентују смјерове и њихове могућности.

„Обично су ученици из средњих школа информисали млађе колеге о смјеровима и занимањима, међутим ове године су спријечени. А сложићемо се да је одлука о занимању којим желимо да се бавимо једна од одлука живота. Да ученици не би остали неинформисани, а како би доносили исправне одлуке, креирали смо апликацију која их информишеме о свим сегментима струка и занимања у Републици Српској”, каже Огњен за портал tesliconline.com.

„У овој апликацији се налазе детаљни описи свих занимања те на тај начин ученик може да се упозна са описом посла, струке и занимања. Ученици први пут могу да аутоматски израчунају број бодова који им је потребан за упис, што нигдје до сада није било могуће. Осим тога спровели смо опсежно истраживање тржишта рада те га уврстили у апликацију и сва занимања подијелили у пет категорија, тако да ученици имају увид која су занимања дефицитарана. И задња могућност јесте аутоматско преузимање наставног плана и програма за свако занимање и на тај начин ученици имају директан увид у предмете и области које ће проучавати у току свог школовања”, прича млади иноватор.

Огњен истиче да је неинформисаност деветака већ дугогодишњи проблем па ће апикација помоћи и ученицима након корона вируса.

Поред ове апликације Огњен је реализовао и апликацију за Средњу школу „Никола Тесла“, коју похађа, те је тако ова школа постала прва у Републици Српској са својом андроид апликацијом, а могу је користити и будући и садашњи ученици ове школе.

Овај иновативни рад младог средњошколца реализован је под менторством професора Бојана Радишковића, педагога Ведране Малетић и у сарадњи са управом школе. Апликација ће кроз наредних пар дана бити доступна свима потпуно бесплатно на сљедећем линку:

https://play.google.com/store/apps/developer?id=Ognjen+Lazić&hl=en

(Tesliconline.com)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана