Теслићанин Огњен Лазић први у свијету осмислио нови вид обуке алпиниста: Апликација сигуран пут до планинских врхова

Јана Кезић
Теслићанин Огњен Лазић први у свијету осмислио нови вид обуке алпиниста: Апликација сигуран пут до планинских врхова

БАЊАЛУКА - Спајањем хобија и занимања млади иноватор, програмер и студент из Теслића Огњен Лазић осмислио је прву и за сада једину апликацију на свијету која за циљ има да обучи планинаре и да подстакне људе да више времена бораве у природи на безбједан и квалитетан начин.

 

Да реализује своју идеју и изгради апликацију Огњену је помогао локални планинарски клуб “Очауш”, чији је члан већ дужи низ година.

Лазић је за “Глас Српске” испричао да је прво детаљно истражио да ли таква апликација већ негдје постоји, додајући да му тај посао није био напоран и да му је причињавао задовољство.

- Трагали смо за информацијом  да ли игдје има тако нешто или бар слично и закључили смо да нема. Тако да је ова апликација први вид такве теоријске обуке планинара - казао је Лазић.

Према његовим ријечима, израдом ове апликације будућим планинарима,  а и онима који то већ јесу, омогућено је да задато градиво прелазе личним темпом и својом вољом, а потребна је само регистрација која садржи  корисничко име и лозинку. Лазић каже да је технички дио израде апликације захтијевао око двије седмице константног рада, понекада чак и више од 12 сати дневно.

- За разлику од техничког дијела доста више времена је требало да прикупимо сав потребан  материјал за питања и  мапе. За то су нам била потребна око два мјесеца - казао је Лазић. Објашњава да апликација садржи мапе и обуке које су у суштини квизови, а тренутно их има три.

- То су прва помоћ, планинарење и камповање, а у плану је преживљавање - казао је Лазић.

Свака та обука када се покрене избаци квиз од десет питања и у сваком питању је један тачан одговор, након којег се пружа објашњење о том одговору и  теми и на тај начин корисници могу нешто више да науче.

- Други дио апликације садржи 27 мапа. Ријеч је о мапама планинарских стаза у  Србији, БиХ, Хрватској и Црној Гори - истиче Лазић.

Овај младић казао је да је задовољан како су људи прихватили његову апликацију и да је протеклих десетак дана, од када је угледала свјетло дана, примао само ријечи хвале.

-  Ако се неко бави планинарењем, можда се не бави камповањем или нема довољно знања из прве помоћи, а помоћу апликације увијек се нешто ново научи и свако може пронаћи нешто што га занима - казао је  Лазић.

Водич планинарског клуба “Очауш” из Теслића Дејан Шкребић је рекао да  би сва планинарска друштва требало једном годишње да одрже теоријску планинарску обуку, али у већини случајева то се не дешава због недостатка простора и услова те се обуке практикују директно на излетима. Он истиче да ће се уз ову апликацију ситуација промијенити.

- Ово што је Огњен урадио нама пуно значи, зато што на неки занимљивији начин приближава члановима планинарских друштава сву теорију коју би  требало да им испредајемо. Ми смо задовољни апликацијом и очекујемо да ће је наши чланови са задовољством користити - казао је Шкребић.

Продаја

Огњен Лазић каже да још није размишљао да прода своју апликацију у иностранство, али да се то у будућности може промијенити.

- О продаји нисмо још размишљали, али наравно да у будућности постоје неке индиције. У том случају додатни рад био би неизбјежан, прије свега радили бисмо на локализацији апликације и прилагођавању језика те успостављању сарадње са страним планинарским савезима и клубовима - казао Лазић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана