Темељи предшколског васпитања на подручју Бијељинe постављени прије девет деценија: Уз дјечији осмијех све бриге нестају

Љиљана Алексић
Темељи предшколског васпитања на подручју Бијељинe постављени прије девет деценија: Уз дјечији осмијех све бриге нестају

БИЈЕЉИНА - Бијељина обиљежава 90 година од почетка предшколског васпитања на подручју града, а они који су наставили тим стазама и који су генерације и генерације довели до школских клупа кажу да је тај позив један од најљепших те да се срећа и осмијех на дјечијим лицима ни са чим не могу поредити.

Темеље предшколског образовања у Семберији прије девет деценија поставиле су Хилда Кингл и њена кћерка. Девет деценија касније у Бијељини ради један јавни вртић и 15 предшколских установа.

- Почетак рада са дјецом предшколског узраста у Семберији забиљежен је 1931. године, док се организовани вид предшколског васпитања са полудневним боравком почео спроводити 1951. године у објекту поред Градског биоскопа. Назив установе је био Дјечије обданиште “Хајрија Јахић”, а програм је спровођен у три предшколске групе. У новембру 1977. године Бијељина је добила модеран, намјенски објекат, капацитета 230 дјеце за цјелодневни боравак. Назив установе се мијењао. Под називом Дјечији вртић “Чика Јова Змај” функционише од 24. јуна 1994. године - изјавио је директор једине јавне предшколске установе у Бијељини Славиша Вујановић.

Он каже да је обиљежавање овог јубилеја од великог значаја.

- Прије 90 година неко је био свјестан колико је битно и значајно да се ради са дјецом предшколског узраста, а ми и даље идемо том стазом и трудимо се да задржимо висок квалитет рада - изјавио је Вујановић.

Капацитети су попуњени, а рад са дјецом одвија се у пет објеката, три на подручју града и два у сеоским мјесним заједницама. Надлежни кажу да их повјерење родитеља обавезује свакодневно у испуњавању васпитачке мисије.

- Хвала родитељима на повјерењу, али и радном колективу и свима онима који помажу рад ове установе и поред борбе са епидемијом. Настојаћемо у наредном периоду да ширимо капацитете, о чему смо разговарали и са градском управом и убрзо ће бити ријешено питање отварање још једног објекта у граду - рекао је Вујановић.

Једна од најстаријих васпитачица у граду Анђа Пасторковић радни вијек је провела у дружењу са најмлађима. Испратила је бројне генерације, а прве кораке у животу и знању многи угледни Бијељинци научили су управо од ње.

- Ја сам радни вијек провела у вртићу “Чика Јова Змај”, гдје сам се прије неколико година и пензионисала. Своју љубав и пажњу поклањала сам малишанима пуних 25 година и то је за мене неизмјерна срећа и радост. Често себи кажем; “Анђо, срећна си што си радила у овој установи и што си радила са дјецом” - каже Пасторковићева.

Многи је памте по ведром духу. Васпитавала је најмлађе онако како је одувијек знала, преносећи им знање са пуно љубави.

- Никад нисам ушла нервозна у ову установу и никада ми није било тешко радити. На први дјечији позив, долази учитељица Анђа, а сви моји проблеми које сам имала, негдје су нестали. Весела и задовољна радила сам оно по чему мислим да сам запамћена, а уједно ја сам због тога јако срећна и након толико година пензионисања - прича Анђа.

И приватне предшколске установе прослављају јубилеј. У вртићу “Драган и Зоран”, који ове године обиљежава 20 година постојања и рада, тренутно борави 300 малишана, од чега је 50 у продуженом боравку.

- Ми смо тај циклус назвали “20 година веселе пловидбе”. Трудимо се да радимо на квалитетан начин - рекао је директор овог вртића Горан Гашић.

Обухват

На подручју Бијељина обухват дјеце у предшколском образовању је и још није на задовољавајућем нивоу.

- У Српској је обухват дјеце у вртићима око 28 одсто, а у Бијељини негдје око 30 до 32 одсто, што је изузетно мало, јер у Србији и земљама региона то је око 90 одсто - каже Славиша Вујановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана