Тек ријетки пољопривредници у Српској осигурали производњу: Задовољни подстицајима, незадовољни полисама

Милијана Латиновић
Тек ријетки пољопривредници у Српској осигурали производњу: Задовољни подстицајима, незадовољни полисама

БАЊАЛУКА - Пољопривредна производња под ведрим небом је лутрија, сагласни су произвођачи у Српској, али упркос томе, тек ријетки осигуравају њиве под повртарским и воћарским културама, јер како кажу, тешко проналазе заједнички језик са осигуравачима.

Да је мали број оних који осигуравају примарну пољопривредну производњу показују и подаци Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, према којима је лани по основу премије осигурања за свега 137 произвођача исплаћено 391.155 марака. Годину раније, за 152 произвођача исплаћено је 466.010 марака, док је 2019. године 261.705 КМ исплаћено за 119 произвођача.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић рекао је за “Глас Српске” да је осигурање неминовност и будућност производње.

- Међутим, пољопривредници нису увијек баш задовољни оним што осигуравајућа друштва нуде и док свако у томе гледа своју рачуницу, мали број парцела је заштићен. Сматрам да би требало да буде другачије, а посебно имајући у виду да ресорно министарство субвенционира осигурање производње - рекао је Маринковић, додавши да он нема великих површина па зато није осигурао производњу, али да размишља о томе. Имајући у виду ћудљивост природе, додао је, у наредним годинама потреба за осигурањем производње биће све већа.

Пољопривредник Боро Тополовић из Градишке истиче да је имао различита искуства са појединим осигуравачима, али да је веома задовољан од када је пронашао осигуравајућу кућу по својој мјери.

- Узгајам пшеницу, кромпир, лубенице, лук и купус све на око 35 хектара и све је осигурано већ неких пет година. Имајући у виду да дио даје министарство, дио општина, готово да и немам трошкова за полису која нуди осигурање у случају леда, пожара и поплаве - рекао је Тополовић. Двије године је имао штету од леда, а да није, како каже, осигурао производњу био би у дебелом минусу.

Предсједник Удружења повртара РС Бранко Мастало каже да су мишљења повртара подијељена.

- Подршка министарства је за похвалу, али са осигуравајућим кућама тешко проналазимо заједнички језик - рекао је Мастало.

Воћњаци широм Српске често су на удару прољећних мразева који оберу добар дио рода, међутим предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић истиче да воћари радије набављају противградне мреже него што плаћају полисе осигурања.

- Осигуравали смо, али нисмо били задовољни, јер кад након неке непогоде остане нешто мало рода лошег квалитета, углавном не прођемо добро. Само кад је штета 100 одсто исплати се. Осигуравачи нерадо осигуравају од мраза и леда, а нама је то баш потребно - рекао је Дојчиновић.

Правилник

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС наводе да право на суфинансирање премије осигурања примарне производње имају пољопривредници који осигурају производњу за текућу годину. То право остварују за сточарску, воћарско-виноградарску, повртарску и ратарску производњу.

- Корисници остварују право на подстицај на основу захтјева који подносе Агенцији за аграрна плаћања и уз који прилажу полису осигурања за текућу годину и доказ о извршеној уплати. Висина подстицајних средстава исплаћује се у износу до 50 одсто износа осигурања и не може бити већа од 25.000 КМ по кориснику - појаснили су у министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана