“Тамо далеко” чува успомене и приче из завичаја

Љиљана Алексић
Foto: Љиљана Алексић

БИЈЕЉИНА - Тежак и неуслован живот и данас представља главну борбу корисника алтернативног смјештаја у бијељинском насељу Пет језера, чија је имовина у ФБиХ углавном порушена, а који су прије скоро три деценије уточиште нашли у Семберији. Како би сиву свакодневицу разведрили бар на неки начин, оформили су кутак у којем се свакодневно друже и назвали га симболичним именом “Тамо далеко”.

Ова брвнара никла је захваљујући идеји Мирослава Миће Вујановића, који је у дворишту зграде у којој живи одлучио да направи кутак у којем ће окупљати своје комшије, али, како каже, и све друге људе добре воље.

- Ту претресамо разне теме, од политике до животног стандарда, а веома често присјећамо се и догодовштина из свог завичаја јер су у овом насељу настањени људи из свих крајева БиХ. Ја сам желио да имамо свој неки кутак гдје ћемо разговарати, збијати шале и дружити се, посебно је то важно за наше најстарије житеље који немају мјесто гдје ће се састајати - каже Вујановић.

Унутрашњост овог кутка крије право богатство и ризницу предмета пренесених из свих крајева Српске и ФБиХ. Ту је своје мјесто нашло више од стотину различитих украса, а многи су стигли и из завичаја.

Душан Стевановић, који је у Бијељину током рата дошао из Зенице, бави се дуборезом и иконостасом, а тај хоби омогућио му је да путује широм БиХ, одакле је доносио бројне предмете.

- Сакупљали смо материјал и широм Семберије, када бисмо видјели да се негдје неки предмети дислоцирају, ми бисмо организованим акцијама ишли и то преносили у наше насеље. Ја сам имао колекцију старих предмета и то сам све донио у овај наш кутак, а и комшије су се укључиле. Практично смо ни од чега створили својеврсни музеј “екс-ју” предмета - каже Стевановић.

Просторије кутка тако данас краси камен са испоснице Светог Саве, камен из манастира Возућице, традиционална црногорска капа, али и официрска торба која је поклон генерала Новице Симића.

- Имамо сепет из Приједора, ту су и предмети из Бугојна, један свештеник са Мајевице ми је поклонио ковчег, ту је и сито из Кисељака, котлић из Какња, те сандук стар стотину година који су некада носили војници када су одлазили на одслужење војног рока. Имамо и шпорет из Завидовића, столицу из Илијаша, опанке из Високог, жељезнички фењер из Добоја и бројне друге предмете - испричао је Стевановић.

На овоме неће стати. У будућности планирају да ту организују промоције, књижевне вечери, пјесничке и разне друге манифестације.

- Имамо шта да понудимо, ту живе људи који свирају традиционалне инструменте, а који су најбољи у БиХ и намјеравамо да их презентујемо кроз заједничке вечери и дружење - каже Стевановић.

Сви су добродошли

Врата кутка “Тамо далеко” отворена су за све људе добре воље жељне дружења и разговора.

- Сви су добродошли и свима који би жељели да посјете наш мали музеј врата су отворена нон стоп - каже Душан Стевановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана