Таминџија: Српска културна баштина Херцеговине ризница писане ријечи, у изазовима нових медија

Срна
Таминџија: Српска културна баштина Херцеговине ризница писане ријечи, у изазовима нових медија

БИЛЕЋА - Српска културна баштина Херцеговине је ризница за објављивање књига из славне српске историје и традиције, упркос изазовима интернета и нових медија који потискују књигу у други план, изјавио је Срни предсједник Друштва за очување баштине /ДОБ/ Радослав Таминџија.

Таминџија је, поводом 20 година постојања тог друштва, које је објавило много наслова из културне баштине и књижевности, рекао је да је светосавска Херцеговина увијек била ризница живог и здравог језика и инспирација за настанак квалитетних књига.

Сигуран је, каже, да ће у тој области бити објављено још много књига, монографија, видео записа, пројекција које ће допринијети јачању српског националног идентитета и образовању младих, те бољој промоцији туристичких потенцијала ових простора.

Таминџија је поновио да, упркос изазовима нових медија, још живи вјера у књигу, за коју је рекао да је “највећи од свих свјетова, које је човјек створио сопственим духом”. “А наш народ, као да је везао своју судбину за судбину књиге, вјере и културе”, оцијенио је Таминџија.

Он је указао на то да би ствараоци из Херцеговине, јединственим културним наступом на тржиштима у региону и шире, могли успјешније представити овдашњу културу и баштину на различитим светковинама писане ријечи и стваралачким смотрама.

Друштво ДОБ, основано је у Гацку 2001. године, објављивањем књиге “Борба за слободу” Алексе Тепавчевића из тог града, као “јединог хајдука који је написао мемоаре.”

Неки од значајних наслова у њиховом издању су “Историја српске православне цркве” архимандрита Нићифора Дучића, монографија Хиландара, Записи о Црној Гори, старој Херцеговини и Србији.

Током двије деценије рада сакупили су и објавили све антропогеографске студије о старој Херцеговини, аутора Обрена Козића Ђурића, Миленка Филиповића, Љуба Мићевића и Јевта Дедијера, као и комплетан књижевни рад Алексе Шантића.

Објавили су и Монографију српских православних манастира у БиХ, “Најскупљу и најважнију српску реч” Матије Бећковића, књигу “О Богу и о људима” Светог владике Николаја, те фотомонографију “Пут Светог Василија Острошког” на српском, руском и енглеском језику и фотомонографије о Требињу и Билећи, Бесједе српског језика, Ризнице српског пјесништва.

ДОБ подсјећа да су своја издања представљали у Београду, Новом Саду, Бањалуци, Сарајеву, Великој Хочи код Призрена, Косовској Митровици, широм Херцеговине и на сајмовима књига у Србији и окружењу.

Захвалили су свима који су их подржавали на том путу и изразили сигурност да ће и убудуће планове заједно успјешно реализовати, упркос изазовима са којима се суочавају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана