Талић и Дацић о унапређењу привредних капацитета у Бањалуци

Срна
Талић и Дацић о унапређењу привредних капацитета у Бањалуци

Бањалука - Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић разговарао је данас о унапређењу привредног амбијента у Бањалуци са власником неколико фирми које производе намјештај за компанију "Икеа" из Шведске Едином Дацићем.

Талић је рекао да је на данашњем састанку у Бањалуци било ријечи о могућностима проширења привредних капацитета на подручју града и запошљавања.


Он је напоменуо да је Дацић и члан Управног одбора Удружења "И-дијаспора БиХ" у Швајцарској, што је искористио да се у претходном периоду заложи да се кроз Развојну агенцију Швајцарске, као и амбасаду Швајцарске у БиХ, обезбиједе бесповратна средства за развој дрвопрерађивачког сектора Републике Српске и БиХ, највише кроз образовање и усавршавање кадрова у овој области индустрије.

"Договорили смо се да Дацић искористи све своје контакте које има у Швајцарској да бисмо у неком наредном периоду организовали форум са тамошњим инвеститорима, ради стварања што јачег и бољег привредног амбијента у нашем граду", истакао је Талић.

Он је додао да је на састанку отворено много тема о којима ће у наредном периоду разговарати и са градоначелником Бањалуке Игором Радојичићем.

Дацић је рекао да Бањалука, као регионални центар, може да допринесе да се привредници брже развијају, посебно они оријентисани на извоз.

"Из досадашњег искуства, уско грло за наш развој јесте недостатак квалификоване радне снаге, то су пројекти који се могу покренути и допринијети томе да се цијела регија брже развија", додао је Дацић.

Дацић је власник швајцарске компаније "Дакомет АГ Цирих" , као и фирми "Стандард" Прњавор и "Стандард намјештај Србија".

Ове фирме производе намјештај за једну од највећих свјетских компанија "Икеа", запошљавају око 700 људи, а њихов годишњи извоз је већи од 40 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана