Таленти из РС редовни гости у Петници

Милијана Латиновић
Таленти из РС редовни гости у Петници

Бањалука - Истраживачка станица "Петница" код Ваљева угостиће ове године 20 ученика из РС, који су због изузетних резултата и талента позвани да знање усаврше у срцу Србије.

Математика, хемија, физика, историја и електроника само су неке од области у којима ће таленти из РС "брусити" знање стечено током редовног школовања.

Руководилац програма у "Петници" Никола Божић истиче да је од око 2.000 полазника, њих 20 одсто из Србије.

- Осим средњошколаца из Србије, у "Петници" уче и ђаци из целе БиХ и РС, затим Словеније, Црне Горе и Македоније. Због талента који поседују, испуњавају критеријуме да током године овде усаврше своја знања - рекао је Божић.

Додао је да је поента њиховог боравка у "Петници" да науче како да буду критични према себи и другима и да постигну добре резултате у томе што раде.

Из области историје ове године у Истраживачку станицу иде само један ученик из РС, гимназијалац из Брода Игор Радовановић. Он је због упорности, рада и жеље за стицањем нових знања показао изузетан таленат у области историје и позван по други пут у "Петницу".

Радовановић пут ка успјеху крчи великим знањем и одличним резултатима које постиже као ученик првог разреда гимназије у Средњошколском центру "Никола Тесла" у Броду.

Проучавајући неуспјех основношколског система образовања у Краљевини Југославији, он је свој таленат и љубав према науци показао већ током првог боравка у "Петници", у марту ове године. Тада је његов истраживачки рад високо оцијењен.

- Поново сам позван да учествујем у истраживачком пројекту "Локална историја" и веома се радујем томе - рекао је он.

Циљ му је да по завршетку овог пројекта напише књигу о историји Брода.

- Рад у "Петници" захтијева много стрпљења, напора, али љубав према историји као науци превазишла је све тешкоће - рекао је Радовановић сумирајући утиске о "Петници", додавши да планира школовање наставити у области генетичког инжењеринга.

Начелник Брода Илија Јовичић уручио је Радовановићу 500 марака као помоћ при боравку у Ваљеву.

Таленти у 2015. години

Прошле године у "Петници" су боравили ученици из РС: Теодора Малешевић и Игор Видовић из области биохемије, Вида Давидовић из области историје, затим Ђурђица Драгишић из области физике и Михајло Прош и Павле Пендо из области физике и електронике. Драгана Бајкановић је учествовала у области биохемије, Марија Ћурић технике, Петар Самарџић из математике, а Игор Шикуљак из рачуноводства. Христина Шукњаја се усавршавала у области унија лијепог и функционалног, а Јелена Радмиловић - ум, језик и култура.

 

*"Петница" је основана 1982. године на иницијативу групе младих истраживача, наставника и студената, незадовољних тадашњим системом образовања

*До сада је кроз ову истраживачку станицу, гдје програме припремају стручњаци из 150 института, прошло више од 50.000 ђака

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана