Таленат за глуму и рецитацију усађен у генима Прњаворчанкe Ланe Зец

Дејан Јовичић
Таленат за глуму и рецитацију усађен у генима Прњаворчанкe Ланe Зец

ПРЊАВОР - Гимназијалка Лана Зец из Прњавора још од првих школских дана гаји љубав према књизи, што јој је отворило врата ка свијету глуме и првој ауторској представи коју потписује као редитељ, иако има свега 16 година.

 Већ двије године је члан Драмске сцене Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета”, гдје је дебитовала у представи “Први дејт” у режији Бранкице Радоњић, а њен таленат је брзо примијећен.

- Пријавила сам се лани на фестивал ауторске поетике “Тако то ми”, заједно са још двоје колега из позоришта. Написали смо драмске текстове, режирали представе и представили пред публиком и стручним жиријем минијатуре до 15 минута, а мој ауторски рад “И не би представа” проглашен је за најбољи. Од тог тренутка почиње рад на тексту, да би представа постала цјеловечерња - каже Лана.

Додаје да је представа још од првог извођења побрала позитивне критике и до сада је извођена пет пута, од чега на два фестивала, гдје је освојила бројне награде. На Интернационалном фестивалу аматерског театра у Лакташима Лана је награђена за драмски предложак, а на Фестивалу Средњошколског драмског стваралаштва БиХ у Коњицу за најбољи текст, док је њен колега Вук Карановић добио награду за глумачко остварење.

- Ријеч је о “представи у представи”, јер у њој глумци долазе на пробу, припремају сцену и костиме, а затим улази редитељка и почиње извођење. Инспирација за текст био је роман “Мали принц”, а радња заправо говори о положају умјетника у друштву који није баш сјајан. Они остају заробљени у “кутији”, изоловани и усамљени у идеји да мијењају свијет на боље, а неки ту цијену плате и животом, али та љубав према умјетности и поред свега остаје вјечно - каже Лана.

Поред професорице Бранкице Радоњић, заслуге за остварен успјех, каже млада Пњаворчанка, иду и драматургу Синиши Тешановићу и екипи од осам младих глумаца.

У слободном времену Лана се најчешће окреће књигама, а најдражи писац јој је Лаза Костић. Још од дјетињства воли да чита поезију, а све више јој се допадају и драмска дјела.

Док је похађала Основну школу “Бранко Ћопић” у Прњавору проглашена је за ученицу која је прочитала највише књига, а окушала се и на регионалном такмичењу у рецитовању, гдје је освојила прво, док јој је на републичком такмичењу припало треће мјесто, у чему је помоћ и подршку имала од професорице Бранке Шћеповић. Склоност ка рецитовању ју је и опредијелила да се придружи глумачком ансамблу из Прњавора.

- Нажалост млади у данашњем времену не читају. Све бржи развој технологије нас је одвојио од књига. Људи више немају времена да се препусте свијету маште и уживају у књигама, а на тај начин се најбоље гради личност и развија критичко мишљење. Иако волим да читам поезију, до сада нисам писала пјесме, али никад се не зна - каже Лана.

Секције

Од предмета у школи највише воли српски језик и књижевност, а похађа рецитаторску, умјетничку и новинарску секцију. Такође је чланица Омладинског центра у Прњавору. Вријеме најчешће проводи читајући, пишући, гледајући филмове и серије, слушајући музику, шетајући кроз природу и дружећи се са пријатељима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана