Такмичење у Русији награда за предан рад Николe Новарлићa из Прњавора

Бране Радуловић
Такмичење у Русији награда за предан рад Николe Новарлићa из Прњавора

Прњавор - Матурант прњаворске Гимназије Никола Новарлић, који је на свјетском такмичењу средњошколаца информатичара одржаном у руском граду Казању био у златној средини у генералном пласману, каже да је посјетом овој земљи остварио свој сан.

Сам одлазак Новарлића на ово престижно такмичење је велики успјех, јер је био једини такмичар са простора бивше Југославије. Иако је кратко боравио у Русији, каже да је много тога видио, а за стицање драгих успомена није му сметала ни жестока зима на том дијелу континента.

"Пропусницу" за Русију Новарлић је обезбиједио захваљујући добрим остварењима на два квалификациона циклуса, који су окупили више од 3.000 средњошколаца из 50-ак земаља.

Након што је релативно лако савладао уводне такмичарске препреке, Николу је чекало ново искушење на Универзитету Инополис, у Казању.

- Озбиљно сам приступио припремама, провео сате и сате вјежбајући, при чему ми је много помогао и мој професор и разредни старјешина Златко Ивановић. Желио сам да оставим што бољи утисак, свјестан чињенице да ми знање до којег стигнем може много значити у животу - казао је Новарлић.

Додао је да му није жао што се током припрема морао одрећи већег дијела слободног времена и свих оних задовољстава карактеристичних за младе. Труд је донио резултате.

- Давнашња жеља ми је била да видим и доживим Русију, а то ми је омогућило такмичење из информатике. Вратио сам се кући, породици и друштву, богатији за мноштво успомена из Казања. Много ми се допао тај град - сабира утиске гимназијалац из Прњавора, додајући да је спреман за нове побједе.

Као одликаш Никола, који је рођен на Видовдан, 28. јуна 1998. године, улази у финиш школске године, а већ је одлучио о наредном степену школовања. Уписаће, каже, Рачунарски факултет у Београду и не сумња у остварење зацртаних планова. Већ је постао узор три године млађем брату, полазнику првог разреда Гимназије, али и великом броју другара у родном Прњавору.

Подршка

Никола Новарлић поручује да је много захвалан руководству Гимназије на подршци коју је имао приликом припрема, професору Златку Ивановићу, као и начелнику општине Дарку Томашу, за финансијску подршку. Истиче да су му на путу до успјеха велика подршка били родитељи Здравко и Александра, који су просвјетни радници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана