Тајне иза манастирских зидова међу корицама

А. Ј. Р.
Тајне иза манастирских зидова међу корицама

Рудо - Књига "Манастирске приче" вишеградског новинара Радоја Тасића, која садржи 40 репортажа о најпознатијим православним манастирима у Републици Српској и Србији, као и знаменитим црквама, промовисана је у Рудом.

Тасић, који је дописник "Гласа Српске", приредио је несвакидашњу промоцију у свечаној сали Дома културе. Публику је одушевила и студенткиња књижевности Јована Лазовић, која је у одежди монахиње Јефимије говорила текст из репортаже "Љубостињо, љубављу грађена".

Књижевник из Рудог Драган Папоњак је рекао да нас ова књига враћа у вријеме патријархалног морала, исконске вјере и моралних категорија, које су скоро ишчезле, а то су част и образ, поштовање и осјећај стида и срамоте.

- Књига даје импресивну слику православних светиња, у коју је уткан пишчев доживљај те стварности, али и историјске чињенице, легенде и наша духовност - нагласио је Папоњак и додао да је свака ријеч у репортажама одмјерена, одвагана и стављена на мјесто на којем добија пуну тежину.

Осврћући се укратко на своје дјело, Тасић је рекао да иза манастирских зидова царује историја.

- Књиге манастирске су историјске читанке, нигдје као у портама њиховим око наших глава не лелуја толико умрлих душа монашких, племићких, царских, народних - казао је он.

Јеромонах Серафим из манастира Добрунска Ријека написао је у рецензији да из ових записа човјек неће добити она дубока познавања Бога и своје душе, али ће засигурно, и то веома снажно, осјетити да су манастири нешто посебно и најузвишеније што се може посјетити у нашим крајевима.

У току промоције пројектован је и филм "Свјетлост српских светиња" аутора Радоја Тасића и Новака Кнежића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана