Свијетом шире добар глас о јабуци из Лијевча

Милан Вујић
Свијетом шире добар глас о јабуци из Лијевча

Градишка - Општина Градишка замајац развоја види у улагању у пољопривредну производњу, а од непрсканих јабука из родних воћњака широм Лијевче поља и Поткозарја планирају да направе бренд.

Свјесна чињенице да је Градишка аграрна општина, те да је потребно направити искорак у промоцији пољопривредне производње, локална власт ће ове године из буџета издвојити 200.000 марака за развој пољопривреде, што је за 50.000 марака више него лани.

Шансу за развој пољопривреде и отварање радних мјеста начелник општине Градишка Зоран Аџић види у брендирању пољопривредних производа.

- Веома је важно радити на брендирању пољопривредних производа, а сајмове и изложбе које се одржавају у Градишци је неопходно подићи на виши ниво, да буду препознатљиви у региону и шире. Зато смо одлучили да за организовање сајмова, манифестација и едукација буде издвојено 36.000 марака - рекао је Аџић.

Највећа подршка произвођачима у Лијевче пољу и Поткозарју, сматра Аџић, биће отварање откупних центара у којима би ратари могли продавати своје производе. Он је навео да ће развој пољопривреде подстаћи и пројекти као што је Агроиндустријска зона у којој ће бити омогућен откуп, прерада и пласман производа.

- Тако ћемо покренути читав ланац од њиве до тржишта, омогућити отварање радних мјеста, останак младих на селу, те подстаћи наталитет - нагласио је Аџић.

Он је истакао да ће 50.000 марака бити пласирано за депозит пољопривредних кредита.

- Ријеч је о кредитима за подршку пољопривреди кроз набавку механизације и остале инвестиције - казао је Аџић.

Воћар из Требовљана Никола Вукота истиче да је идеја о брендирању пољопривредних производа пун погодак.

- И раније је постојала иницијатива да се брендира јабука. Тај пројекат је трајао четири године, а биле су обухваћене општине Козарска Дубица, Градишка, Лакташи и Србац и финансирала га је њемачка организација ГИЗ. Међутим, на крају је то стало, због чега су се произвођачи веома разочарали. Надам се да ће овај пут идеја бити спроведена у дјело - каже Вукота и додаје да је брендирање јабуке веома значајно за воћаре јер ће њихови производи имати сигурно тржиште, али и цијену.

И други воћари у брендирању виде шансу за зараду, истичући да свјетско тржиште вапи за квалитетним воћем којег овдје има у изобиљу. Да добра промоција има вишеструки значај, тврди и један од највећих произвођача цвијећа у РС Миле Поповић из Горњих Карајзоваца у општини Градишка. Он истиче да би за процват ове гране пољопривредне производње требало да буде ријешен проблем тржишта.

- Увјерен сам да се производња цвијећа и поврћа у Лијевче пољу може вишеструко повећати уколико будемо имали бољу презентацију на тржишту. Овладали смо знањем и техником, само нам је потребно сигурно тржиште - нагласио је Поповић.

Агроиндустријска зона

Зоран Аџић је истакао да велику шансу за развој пољопривреде у Градишци, али и сусједним општинама представља Агроиндустријска зона у Новој Тополи.

- У оквиру ове огромне пословне зоне планирана је изградња неколико прерађивачких капацитета у којима ће се осим откупа, прераде, паковања и пласмана производа обављати и организовање и уговарање пољопривредне производње - казао је Аџић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана