Светињи у Осовици удахнут живот послије три вијека

Дејан Јовичић
Светињи у Осовици удахнут живот послије три вијека

Србац - Патријарх српски Иринеј освештао је јуче саборни храм Благовијести пресвете Богородице у манастирском комплексу Осовица код Српца, који се обнавља након више од три вијека.

Свечаности је присуствовало више хиљада вјерника из цијеле бањалучке епархије, а међу њима су били и предсједник РС Милорад Додик, предсједница Владе Жељка Цвијановић, министри Петар Ђокић и Дане Малешевић, те бројни други гости.

- Након што су Турци разрушили манастир крајем 17. вијека, више од 300 година овдје није било ничег осим сјећања. Змије су се легле, а наши непријатељи ликовали, односећи камен по камен са разрушене светиње. Вољом Божијом, овај манастирски комплекс се обнавља у нашем времену, на радост цијелог српства, не само у отаџбини већ и оних који су расути широм свијета - рекао је патријарх Иринеј.

На његов приједлог, Свети архијерејски синод Српске православне цркве уручио је епископу бањалучком Јефрему високо одликовање Орден Светог краља Драгутина, јер је својим ангажманом допринио да буде обновљено више од 250 православних цркава, храмова и других светиња.

Јеромонах Теофил одликован је звањем синђела за успјешно руковођење манастиром Осовица, док је монах Доситеј добио грамату благодарности за уложену жртву у подизању ове светиње, од почетних до завршних грађевинских радова.

- Ово је оаза духовности и мира свих вјерујућих људи која има важну улогу у читавом православном свијету. Најважније од свега је да смо показали да је наш народ био вијековима присутан на овим просторима - рекао је Додик.

Изградња манастира Осовица почела је 2010. године, а до сада су подигнуте четири цркве, конак, трпезарија, капела, библиотека и други објекти.

- Ријеч је о светињи из времена Немањића и највјероватније је представљала задужбину краља Драгутина. Претпоставља се да су га срушили Турци након неуспјелог похода на Беч 1695. године. Да је манастир био подигнут још у 14. вијеку говори отисак манастирског печата на којем стоји натпис Манастир Благовијести пресвете Богородице Осовица 1330. године - рекао је јеромонах Теофил.

Вјерским церемонијама у Осовици присуствовала су још четири епископа и митрополита Српске православне цркве, као и више од 200 свештеника из цијеле бањалучке епархије.

У овом храму од прошле године налази се чудотворна икона Пресвете Богородице Тројеручице која је стигла из манастира Хиландар.

Кум храма је био Мирко Савић, кум црквеног инвентара Зоран Лемић, а кум иконостаса Младен Милановић.

Саобраћајница

Ове седмице у саобраћај је пуштена дионица пута од манастира Осовица до Горње Лепенице која је реконструисана и асфалтирана у дужини од 8,5 километара.

Износ од 950.000 КМ обезбијеђен је уз помоћ Владе РС и предузећа "Шуме РС". На овај начин скраћен је пут до манастира за бројне вјернике из Прњавора, Добоја и околних општина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана