Свештеник из Модриче заљубљен у пчеларство

Срна
Свештеник из Модриче заљубљен у пчеларство

МОДРИЧА - Слободно вријеме, поготово у току бујања природе Горан Пањков, православни свештеник из Модриче, проводи у пчелињаку у Палежници Доњој, мјесту у подножју Требаве.

Почетник у пчеларству, Пањков је за хоби изабрао пчеле, за које каже да су као и људи вриједне, организоване и одане, да могу осјетити енергију човјека коме ће, ако је позитиван, дозволити да завири у њихов "дом", прихрани их, те провјери здравстено стање, стање легла и количину меда.

"Дозволиће пчеле и да се дода нови наставак, врца мед, као и да се кошнице пренесу на неко боље, медоносније подручје", каже Пањков. Он тврди да се од пчела може научити много, између осталог, како се окупити око матице, бити марљив и радити за добробит друштва и природу.

"Улога људи је да се одговорно понашају, не само према људима, већ и према свим живим бићима, природи и земљи", истиче Пањков, који у своме пчелињаку у Палежници Доњој има 10 пчелињих друштава.

Пањков сматра да је направио пун погодак избором овог хобија, због којег је спреман седмично прећи и више од 100 километара како би пружио највише што може изузетним божијим бићима - пчелама, те да ужива у предивној природи Палежнице, мајчином родном мјесту, у коме му прораде емоције и тако заборави на свакодневне бриге и умор.

Захвалан је Пањков пчелару Драгану Митровићу из Модриче и своме ујаку Мики Блажановићу, који су најзаслужнији за његов улазак у "свијет пчеларења", а његова је намјера да својој дјеци, Константину и Јефимији, "усади" љубав према пчелама и природи која је на овом дијелу Требаве богомдана, лијепа и недирнута.

Говорећи о стању пчелињака и пчела, Пањков истиче да је, икао зимус нису биле велике хладноће, изгубио пар кошница, углавном због властитог неискуства.

"Пчеле су тренутно на испаши у околини Теслића, гдје има вријеска - срмушице, чијим поленом ће се прехранити до цвјетања багрема и повратка на Требаву", наводи Пањков и напомиње да се до сада бавио само производњом меда, али да га све више привлачи и узгој матица.

Заљубљеник у пчеларство, свештеник Пањков, производи мед за властите потребе, а поклони по неку теглу својим парохијанима и добрим људима са којима се дружи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана