Шведски мајстори српске трубе филмски хероји

Дејан Јовичић
Шведски мајстори српске трубе филмски хероји

Србац - Српчанин Јован Радомир, који је остварио успјешну телевизијску каријеру у Шведској, снима документарни филм о најпопуларнијој трубачкој групи у тој скандинавској земљи "Суперстар оркестру", који свира искључиво српске традиционалне пјесме и трубачке маршеве без обзира на то што га чине само Швеђани.

Популарни водитељ кадрове за филм снима од Стокхолма до Гуче, гдје је ових дана шведски оркестар учествовао на традиционалном Сабору трубача. У документарцу ће се појавити и чувени музичар Горан Бреговић, који је са својим Оркестром за свадбе и сахране стекао планетарну популарност.

Радомир истиче да се ради о својеврсном феномену, јер су сви чланови бенда рођени и одрасли у Шведској и немају никаквих веза са нашим крајевима.

- Оркестар је формиран прије 18 година са свега два музичара. Временом се ширио и данас броји осам чланова. Будући да је Бреговић права звијезда у Шведској, због њега су и Швеђани завољели трубаче и данас је њихова музика неизоставни дио бројних манифестација у овој земљи. Томе су допринијели и филмови Емира Кустурице, који су веома гледани у Шведској - истиче Радомир.

Оркестар је стекао огромну популарност међу Швеђанима, нарочито је омиљен међу бројном српском дијаспором, али и другим народима који једноставно не остају имуни на магични звук трубе.

План је да на шведској државној телевизији послије Нове године буду приказане три получасовне емисије о шведским мајсторима трубе.

- Највећи дио филма настаће од снимака са Сабора трубача у Гучи. Заједнички ћемо посјетити и Сурдулицу гдје ће се Швеђани сусрести са оркестром Синише Становића и направити својеврстан културни мост - каже Радомир.

Врхунац ће бити појављивање Бреговића, који ће говорити о трубачкој музици и српској традицији.

- Он је свјетски познат музичар који Србију представља у позитивном свјетлу, а могло би се рећи да презентује традицију и културу читавог Балкана. Његови наступи су веома посјећени и Швеђани га просто обожавају - нагласио је Јован.

Док Радомир бираним ријечима говори о Бреговићу, музичар му је узвратио комплиментима за књигу "Мој Балкан - храна и људи". Радомир је књигу написао прије четири године како би Швеђанима приближио српски менталитет и традицију српске кухиње. Након великог успјеха у Шведској, књига ће се ускоро појавити и на енглеском језику и тако освојити остатак Европе. Ради се о изванредном жанровском миксу, јер се ради истовремено о кувару и путопису.

- То је несвакидашњи аутобиографски кувар кроз који се нуде укуси богате балканске кухиње са освртом на моје дјетињство и младост. Свака страна је празник за очи, а рецепти за сарму, пите, ајвар, пасуљ, кремпите и друге специјалитете, те ракију и вино са нашег поднебља никога не остављају равнодушним - каже Јован.

Србац и Бајинци у срцу

У досадашњој каријери Јован Радомир је радио интервјуе са најпознатијим свјетским музичарима међу којима су Мадона, Кајли Миног, Селин Дион, чланови "Металике" и У2 и други. Поред новинарства, успјешно се бавио и музиком као продуцент. Иако цијели живот живи у Шведској, Радомир не заборавља свој завичај и труди се да сваке године обиђе породицу и пријатеље у Српцу и родном селу Бајинци.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана