Свечаности поводом славе Храма у Новом Насељу

Срна
Свечаности поводом славе Храма у Новом Насељу

ДЕРВЕНТА - У порти Храма Преображења Господњег у Новом Насељу у Дервенти, поводом крсне славе храма, одржан је пригодан културно-умјетнички програм у организацији градског Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета".

На свечаности су наступили хор СПКД "Просвјета" Дервента, рецитацију и монолог извео је Драгомир Лишчић, а Исидора Чечавац извела је духовне пјесме уз пратњу гитаре.


"Након гостовања великана српског глумишта Петара Божовића, који је наше грађане обрадовао и разгалио срца, а он један заиста велики глумац који је спојио хришћанство, духовност, православље са позориштем, празновање смо наставили културно-умјетничким програмом", рекао је протојереј-ставрофор Далибор Ђекић, који је и предсједник СПКД "Просвјета" Дервента.

Руководилац хора СПКД "Просвјета" Милијана Жунић рекла је да су вечерас по други пут наступили пред публиком, а први премијерни наступ је био за вријеме обиљежавања крсне славе "Просвјете".

"Извели смо шест пјесама, све је протекло онако како смо замислили. Публици смо се представили пјесама жТеби појемж, жСвјати Божеж, жХерувимскаж, жКо сте, шта се виж, жКрај извора црни гавран слетеож и жЗавет Косовуж" каже Жунићева.

Драгомир Лишчић, који је и секретар СПКД "Просвјета" Дервента, рекао је да је на свечаности извео двије рецитације - Химну љубави од апостола Павла и ријечи владике Николаја Велимировића о Господу.

"Имао сам и мали монолог о језику, као завјештање Стефана Немање. Вјерујем да је вјерни народ уживао у оном што смо кроз програм понудили", каже Лишчић.

У храму је јутрос одржана света литургија, обављен је обред резања славског колача, те је организовано послужење за вјернике и народно весеље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана