Свечаном сједницом обиљежен Дан општине Челинац

Срна
Свечаном сједницом обиљежен Дан општине Челинац

ЧЕЛИНАЦ - Свечаном сједницом и подјелом општинских плакета и захвалница заслужним колективима и појединцима вечерас је обиљежен Дан и слава општине Челинац - Сабор Светог архангела Гаврила.

Плакете општине добили су власник предузећа “Мадра” Марио Шуман и Дом здравља “Свети врачеви” за допринос у области здравствене заштите становништва од заразне болести.

Директор Дома здравља Драшко Купрешак рекао је да је ово признање обавеза да у наредном периоду наставе да раде на добробит свих грађана.

Он је додао да је епидемиолошка ситуација стабилна захваљујући прије свега хигијенско-епидемиолошкој служби, јер су исправним тестирањем постигли изванредне резултате.

Захвалнице су додијељене здравственом инспектору Младену Дујаковићу и предсједнику мјесне заједнице Штрбе Мирославу Модићу.

Начелник општине Челинац Момчило Зељковић рекао је да су ове године Дан и слава општине обиљежени скромније због епидемиолошке ситуације и поштовања мјера на спречавању ширења вируса корона.

“Прошла календарска година била је најуспјешнија у посљедњој деценији, јер је оквир буџета прешао износ од 9,6 милиона КМ. Порески и непорески приходи испуњени су преко плана. Имали смо озбиљне приходе и донације са виших нивоа власти, првенствено од предсједника Републике Српске, појединих министарстава и фондова”, нагласио је Зељковић.

Буџет за 2019. годину био је развојног карактера, уз инвестиције вриједне три милиона КМ. На повољну буџетску годину утицали су добра привредна активност и рекордан број запослених на подручју општине Челинац у 2019.

“Једна од најуспјешнијих и највећих је изградња градског моста, који је коштао 1,7 милиона КМ, а ништа мање значајни су и пројекти реконструкције градских улица, путна инфраструктура и водоснабдијевање у руралном подручју, те реконструкција основне школе у Опсјечком, која је коштала готово 120.000 КМ”, навео је Зељковић.

Он је додао да општина Челинац данас има 4.350 запослених, што је за 250 радника више у односу на предратни период.

Пројекти изградње путне и водоводне инфраструктуре биће у фокусу општинског руководства и у наредном периоду, а планирано да је заврше изградње водовода у Шњеготини Доњој, Вијачанима, Штрбама, Малом Липовцу, Лаништима и Поповцу, те да се побољша путна комуникација у више мјесни заједница.

“Уз прочишћавање корита ријеке Јошавке у дужини од 1.500 метара и ријеке Турјанице у дужини од 700 метара и завршетак изградње базена на Опсјечком, то ће бити капиталне инвестиције у наредном периоду”, закључио је Зељковић.

У Храму Светог архангела Гаврила сутра ће бити служена Света литургија, након чега ће услиједити славски обред, парастос и полагање вијенаца погинулим борцима у спомен-капели.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана