Све више љубитеља оф роуда у БиХ - 10 километара за 13 часова

Срна
Све више љубитеља оф роуда у БиХ - 10 километара за 13 часова

Фоча - У Фочи је недавно заживио екстремни вид спорта - "оф роуд" аутомобилизам, односно вожња теренским возилима ван пута, по неприступачним теренима.

"Малатеста жоф роудж тим Фоча" од прошле године такмичи се у шампионату БиХ, а у октобру ове године биће одржана и прва трка у тој општини, на планини Зеленгори, подручју Националног парка "Сутјеска".


Један од фочанских заљубљеника у вожњу кроз блато Никола Јегдић објашњава да су адреналин, изазов, љубав према теренцима, али и према природи главни покретачи овог спорта.

"Када одете први пут и прођете једном стазу, тај узбудљиви осјећај вас повуче да стално возите", каже Јегдић.

Фочански тим, који се веома успјешно такмичи у класи "софт" броји шест посада са по два члана, од чега су три посаде из Фоче, а три из Билеће и Требиња.

"Морате да имате возило које је спремно за такву вожњу. Данас се сви труде да направе што теже стазе, да се што више вози на чекрку, односно витлу, које возило мора да посједује, што је и статутом прописано", рекао је Јегдић.

Он објашњава да када се дође до тежег дијела пута, до блата или неке друге препреке, мора се изаћи из возила и закачити витло за неко дрво или за друго возило да би се препрека прешла. Дешава се да се терен од десетак километара вози и по 13 часова.

Јегдић додаје да се, посебно у класи "хард", зна десити да читаво ауто упадне у блато.

"У класама жсофтж и жтуристж нема баш толико препрека са блатом, али, генерално, без блата се не може возити. То је најзахтјевнији дио, јер ако нема блата сви ће проћи стазу без проблема, што није атрактивно", истиче Јегдић.

Он напомиње да се фочанском тиму, изузев пробушених гума, нису дешавале веће хаварије.

"Самим тим што сте у возилу на шумском терену увијек је све могуће да се догоди, али је то сведено на минимум, јер су строго прописани безбједносни услови. Дешава се превртање возила, али не толико често", каже Јегдић.

Свака од шест трка, колико их је у години, траје по два дана и састоји се из вожње кроз шуму, по "роуд буку" /путној књизи/, односно задатом правцу са специјалним испитима, те из полигона, који се вози другог дана.

"Први показатељ који се оцјењује је вријеме за које се пређе пут. Други показатељ су специјални испити, а трећи контролне тачке. На свакој трци по "роуд буку" постоји од пет до десет контролних тачака на којима стоје контролори, који се морају проћи", рекао је Јегдић.

Он објашњава да се на полигону оцјењује вријеме, али се додјељују и негативни поени, у случају да возило прекине траку или извали кочић из земље, којима је стаза означена.

Трка на Зеленгори биће одржана 22. и 23. октобра.

"Траса ће бити необично дуга, јер је Зеленгора велико пространство, а све ће бити употпуњено препрекама и специјалним испитима. Полазак је са Тјентишта, преко Врбнице, према Старом катуну и Видежу, а затим према Орловачком језеру, док је завршетак на Пашиној пољани", навео је Јегдић.

Он напомиње да ће другог дана полигон бити испод вијадукта према Чемерну, са доста шљунка и воде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана