Све спремно за традиционалну манифестацију у селу Бравско код Босанског Петровца: Кобасицијада рај за непца гурмана

Бранислав Предојевић
Све спремно за традиционалну манифестацију у селу Бравско код Босанског Петровца: Кобасицијада рај за непца гурмана

БОСАНСКИ ПЕТРОВАЦ - Традиционални “Фестивал кобасице”, седми по реду, одржаће се 5. марта у селу Бравско код Босанског Петровца, у организацији Удружења грађана “Рурални развој - Дринић”.

Овај догађај започео је 2015. године као једна од активности овог удружења, чија је мисија афирмација руралних подручја у свим сегментима, а визија манифестована у слогану “Традицијом у Европу”.

“Рурални развој” настоји да друштвено активан рад употпуни  јасним ставовима о актуелним темама, па ће се ове године фестивал одржати под слоганом “Кобасицом за мир”, а очекују се произвођачи кобасица из цијеле БиХ, Словеније, Хрватске, Србије, Словачке и Француске.

Предсједник Управног одбора УГ “Рурални развој” Дејан Прошић казао је да је циљ ове манифестације афирмација природног и домаћег производа, као и одржив рурални развој.

- Захваљујући активностима удружења многи су чули за Босански Петровац и Дринић, многи су их посјетили, а немали број је у своју потрошачку корпу уврстио петровачки сирац, петровачку басу, грмечку кобасицу или бравску јањетину, уз ракију од шљиве савке. За “оне јаче” ту је громовача од црног калема, а за алкоапстиненте цијеђени сок од непрсканих јабука. Многи су долазили и због “Прве косе Грмеча”, “Котлићијаде посвећене Чичици”, “Дана басе и кромпира”, а то су само неке од активности које је креирало удружење. У оквиру удружења егзистирају Клуб косаца, Клуб жена и Клуб кобасичара, те сваки у свом домену доприноси приближавању општем циљу - рекао је Прошић.

Објаснио је да се само такмичење на кобасицијади одвија у оцјени готових кобасица у три произвођачке категорије: грмечка кобасица, ловачка кобасица и међународна конкуренција.

- Оцјењивање се врши према методологији на престижним сајмовима, у које се убраја и Новосадски сајам. Захваљујући овом догађају надалеко су постале познате кобасице локалних произвођача, а да се укључе у такмичење добили су мотив и Петровчани по рођењу, сада настањени негдје другдје. Све чешће се појављују и познати бизнисмени са својим производима, за које је награда на овом фестивалу престижна и врло значајна - рекао је први човјек удружења “Рурални развој”.

Поред оцјене готових производа, у оквиру манифестације организује се и такмичење у справљању кобасице уживо, а већ су најављене бројне екипе. У екипном дијелу, поред укуса направљене кобасице, бодоваће се уређеност штанда, стајлинг екипе и општи утисак.

Током читавог дана трајаће натпјевавање крајишких група изворне пјесме, а у току манифестације посебно ће се промовисати “Крајишки мени”, линија производа локалног поријекла. 

- Кључна идеја јесте да се “Крајишки мени”, који садржи јеловник у саставу: аперитив - мркоњићка шљивовица, предјело - колачићи са петровачком басом, главно јело - мањачка јагњетина са гламочким кромпиром и дезерт - палачинке са дрварским пекмезом од дрењина, уврсти у понуде познатих ресторана - каже Прошић. 

Из удружења поручују да је посебна занимљивост овог догађаја, осим добре хране и пића, да је проткан шалом, дружењем и размјеном искустава, без обзира на успјех такмичара.

- Има и оних који годинама покушавају, али су им производи слабо јестиви, па као извјестан пандан проглашавамо и најгору кобасицу. Неформално се проглашавају најдебља сланина, највећи пијанац и пјевач у покушају без треме - поручили су организатори кобасицијаде.

Туристички потенцијал

Дејан Прошић наглашава да планине Грмеч, Осјеченица и Клековача пружају бројне могућности за креирање туристичких производа.

- Спелеолошки потенцијал Петровачког поља је потребно валоризовати и уклопити у интегралну понуду. Спелеолошко удружење “Каверна” приказаће презентацију са ексклузивним фотографијама и видео-записима са својих експедиција, а посебан осврт ће бити на Рипоњину јаму - рекао је Прошић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана