Све спремно за 15. Сајам привреде и туризма у најмлађем граду Српске: Дервента центар склапања пословних веза

Милијана Латиновић
Све спремно за 15. Сајам привреде и туризма у најмлађем граду Српске: Дервента центар склапања пословних веза

ДЕРВЕНТА - Сајам привреде и туризма окупиће у најмлађем граду Српске око 100 излагача из свих крајева Републике и ФБиХ, а организатори истичу да је ово идеална прилика за промоцију производа, услуга и склапања пословних веза.

Пандемија вируса корона лани је помрсила планове свима па и организаторима ове манифестације.

Након једногодишње паузе, традиционалне Великогоспојинске свечаности, 170. по реду у Дервенти употпуниће и тродневна привредна манифестација која почиње 25. августа и која се у граду на Укрини одржава 15. пут.

Организатор сајма је Спортски центар Дервента, а директор центра Мирослав Симић рекао је за “Глас Српске” да се на манифестацији очекују излагачи из разних области привреде, као и велики број посјетилаца.

- Некада се у Дервенти мјерило вријеме прије и послије вашара, и све наше значајније манифестације везујемо за то вријеме. Сајам привреде је свих протеклих година био веома посјећен, очекујемо да ће тако бити и ове године. На штандовима ће своје производе изложити бројна предузећа из Српске и ФБиХ, а с обзиром на то да у нашем граду послују бројне иностране фирме, и њихов асортиман биће доступан посјетиоцима - рекао је Мирослав Симић. Додао је да ће посјетиоци имати прилику да обилазе штандове сва три сајамска дана од десет до 21 час.

Градоначелник Дервенте Милорад Симић каже за “Глас” да је ово локална заједница која може да се похвали са 1.280 пословних субјеката, укључујући и пољопривредна газдинства.

- У нашем граду послује 16 аустријских, десет италијанских, четири њемачке и двије кинеске фирме. У септембру очекујемо отварање једног предузећа које ће за почетак запослити 60 радника, а најавили су нам се и представници ЛИДЛ-а са којима ћемо разговарати - рекао је први човјек града. Он с поносом истиче, да је стопа незапослености за око пет процената нижа у Дервенти у односу на цијелу Републику.

- Остварили смо извоз 11.000 марака по глави становника, односно 296,6 милиона марака. Извоз из нашег града учествује са 8,33 одсто у укупном извозу Српске и са 47 одсто у извозу добојске регије, којој припадамо – нагласио је Милорад Симић.

Покровитељ

Сајам привреде и предузетништва у Дервенти одржава се под покровитељством Владе Републике Српске и градоначелника Дервенте. Тродневна манифестација одвија се на површини од 3.200 квадрата отвореног и затвореног простора, уз бројне попратне садржаје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана