Све мање шанси за производњу хране без контролисаних услова

Срна
Foto: срна

МРКОЊИЋ ГРАД- За производњу хране без контролисаних услова на овом простору је све мање шансе будући да је ријеч о појасу централне Југоисточне Европе који се у овом тренутку највише загријева на планети, рекао је експер за биљну производњу Стеван Месаровић на предавању пољопривредницима из Мркоњић Града.

"Разлика у порасту температуре у посљедњих 50 година је преко два и по степена, у посљедњих 10 година изнад 1,1 степен. Имамо највише посљедица на природу, на шуме, на ријеке, екосистеме, па и на пољопривреду", рекао је Месаровић на предавању о гајењу биљака у заштићеном простору.

Он је рекао новинарима да су у цијелом свијету присутни трендови за успостављање нових технологија у пољопривреди да би се избјегли поједини неповољни услови који не дозвољавају да се постигну приноси и квалитет у одређеном периоду.

 "Пластеници омогућавају производњу дужи период у години, радна снага је распоређена на цијелу сезону, имамо већи принос кроз цијелу сезону, бољи квалитет и контролишемо услове", навео је Месаровић. Према његовим ријечима, у контролисаним условима се употребљава мање хемијских средстава и добија производ који је здравствено безбједнији.

Душанка Демир из Дрвара, која је одлучила да се бави производњом еколошких производа, рекла је да је прије годину отворила воћарску радњу и да је кроз тај посао уочила интерес људи за еколошки производ, па намјерава да производи само домаће еколошко поврће. Општина Мркоњић Град је од 2011. до 2021. године додијелила 56 пластеника пољопривредним произвођачима, а кроз Програм подстицаја за привредни развој у 2022. планира подстицај за још 20 пластеника од 100 метара квадратних.

 Предавања, која су одржана данас у просторијама Агенције за привредни развој општине Мркоњић Град, организовао је кластер "Крајина" посредством ИФАД пројекта. Ова предавања су само један догађај у оквиру "Аранђеловданског вашара".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана