Сварог, Перун, Весна и на крају Баба Рога, а сви из Дервенте

klix.ba
Сварог, Перун, Весна и на крају Баба Рога, а сви из Дервенте

Дервента - Славен Глувачевић је пољопривредни техничар, његов брат Даријан је кувар, а њихови пријатељи Драган и Јовица Радошевић су информатички техничар и ветеринар. На први поглед би се рекло да ова четворка нема ништа заједничко, осим што су међусобно браћа. Међутим, њих спаја љубав према пиву, а из љубави је настао посао.

Све је кренуло једног 1. маја када су сватили да им је уз роштиљ потребно добро пиво и одлучили су га направити сами. Првих неколико литара су бацили, али то их није спријечило да путем друштвених мрежа и форума размијене искуства с другим људима и покушају поново.

"Ријеч је о крафт пиву које се зове Old Slavic. До сада смо пробали 15-20 рецепата. Углавном их узимамо с интернета и додајемо састојке по жељи. Правили смо пиво с окусом наранџе, карамеле, чоколаде и бундеве. Тренутно правимо црно пиво које има окус кафе и чоколаде, стандардно свијетло и имаћемо прољетно од бундеве. Пиво с окусом бундеве зове се Баба Рога", казао нам је Драган.


И идеја за назив је настала случајно. Првобитни план је био повезати га с нечим што је карактеристично за Дервенту, али су се бојали да ће их то ограничити.

"Даријан је купио књигу о славенској митологији и с обзиром на то да има пуно богова, свако пиво је постало неки бог. Имамо пива која се зову Сварог, Перун и Весна и на свакој етикети је написано нешто о тим боговима. Сварог је јак, Перун је доста горког окуса, а Весна је освјежавајућа", наводи Славен.

Све што су до сада произвели попили су пријатељи и познаници, а продају планирају почети након што заврше папирологију у Опптини Дервента.

"Опремили смо љетну кухињу код мене, направили смо систем за прављење пива, све смо средили преко зиме. Имамо капацитет за 50 литара и планирамо ићи на 80 литара по једној тури, а дневно могу ићи три туре. Планирамо продавати у пубовима у Бањалуци, кафићима у Дервенти, на фестивалима и дружењима. За мотел Бабино Брдо ћемо највјероватније правити њихово пиво", каже Славен.

Интересовање је велико, сви желе пробати оно што се кува у малој пивари па момци често организују дегустацију, али није тешко доћи до коначног производа. Поступак производње траје 45 дана, а цијену ће дефинисати након договора с купцима.

"Друг нам је слао квасац из Америке, ферментација траје 15 дана, затим у флашама треба стајати мјесец. Све зависи од квасца, свјетлије пиво треба краће стајати, а црно дуже. Трошкови за 30 литара су близу 100 КМ и неће нам се исплатити продавати испод 2-2,5 КМ по флаши", истиче Драган.

За Драгана, Славена, Јовицу и Даријана производња пива ће бити и посао и хоби. За почетак би, кажу, били задовољни уколико би од сваке врсте продали 100 литара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана