Свако ће на свој начин дочекати Нову годину у Српској

Срна
Свако ће на свој начин дочекати Нову годину у Српској

Фоча - На Градском тргу у Фочи локална управа вечерас ће организовати традиционални дочек Нове године, уз концерт рок групе "Параноид" из Рудог, а Фочаци којима је "најлуђа" ноћ повод за нове изазове намјеравају да је дочекају на Брегочу, највећем врху Зеленгоре, који се уздиже 2.014 метара изнад мора.

Планинари кажу да су одрасли на овим планинама и срасли са природом, тако да је за њих ово сасвим природно.


"Прихватили смо ово без велике помпе, као да идемо на обични успон. Сви смо авантуристичког духа и увијек тражимо нове изазове", каже предсједник Планинарског друштва "Зеленгора" и један од четворице учесника акције Карло Шимовић.

На Градском тргу у Фочи грађанима ће се бесплатно дијелити кувано вино и чај, а смјену двије године означиће велики ватромет.

Мјеста у фочанским локалима одавно су резервисана.

Бијељина, Угљевик: И ове године без организованог дочека на трговима

У Бијељини и Угљевику неће бити организованог дочека Нове године на градским трговима, а грађани су и ове године у највећем броју одлучили да славе у кафићима, ресторанима, хотелима, али и у кругу породице у домаћој атмосфери.
Према подацима туристичких агенција, грађани ће и ове године славити и на неким од дестинација у сусједној Србији, али у европским метрополама и већим центрима.

Да Бијељина слави видљиво је једино по томе што је град окићен, али у "старом руху", сијалицама и украсима из ранијих година.

Цијена дочека у новогодишњој ноћи износи од 10 и 20 КМ по кафићима, 30 и 40 КМ у ресторанима, до 80 КМ у хотелима.

У Угљевику традиционално нема организованог дочека Нове године на јавним мјестима, него се предстојећи празници дочекују у духу прославе и дочека најрадоснијег хришћанског празника Божића.

Град је свечано окићен, а слави се, као и сваке године, по кафићима, ресторанима, хотелима, и у кућној атмофери.

Из општине Угљевик су навели да ће предстојећи божићни празници бити дочекани у духу православне традиције, а у сусрет најрадоснијем празнику Божићу породицама погинулих и ратним војним инвалидима додијељено је из општинске касе 32.500 КМ како би им уљепшали празничне дане.

Координатор за односе са јавношћу општине Угљевик Младен Василић рекао је Срни да се за Бадње вече припрема богат културно-умјетнички програм испред храма Свете Петке Праскеве у организацији најмлађих чланова Културно-умјетничког друштва /КУД/ "Рудар", док за дочек међународне Нове године није планирана прослава.

"Педесет социјално угрожених малишана добило је новогодишње пакетиће, као и 65 полазника Школице спорта Угљевик", рекао је Василић.

Декоративна новогодишња расвјета постављена је у Карађорђевој улици и на тргу у Угљевику, за шта су издвојена симболична материјална средства.

У Угљевичким кафићима конзумације за "најлуђу ноћ" крећу се од 10 КМ за садржај домаћих бендова до 70 КМ за славље у хотелу "Комсар Угљевик" гдје ће наступати естрадни умјетник Митар Мирић. Према изјавама угоститеља, капацитети су попуњени у свим угоститељским објектима.

Посредством Туристичке агенције "Динамик турс" Угљевичани су отпутовали за новогодишње празнике у Краков /Пољска/, Беч /Аустрија/ и пут осталих европских градова, а млађи становници, који неће дочекати у Угљевику новогодишњу ноћ, путоваће у сопственој режији пут сусједне Србије у Београд и Нови Сад. /крај/зс/сђп/фото

Приједор: Угоститељима неограничено радно вријеме

Угоститељским објектима у Приједору омогућено је дуже радно вријеме за предстојеће републичке и вјерске празнике због потребе за богатом и разноврсном угоститељско-туристичком понудом, многих културних и забавних дешавања и очекиваног доласка већег броја туриста.
До 15. јануара 2017. године сви угоститељски објекти на подручју Приједора могу радити један сат дуже у односу на прописано радно вријеме, док на дане празника могу радити неограничено, и то вечерас и сутра, те 6, 9. и 13. јануара.

Угоститељски објекти, смјештени у стамбено пословним објектима колективног становања, могу изводити музичке садржаје, али у границама дозвољене чујности, како се не би угрожавао јавни ред и мир.

У све дане празника од 00.00 до 24.00 часа могу радити субјекти који обављају дјелатност производње и продаје хљеба, пецива, свјеже тјестенине и колача, с тим да је од поноћи до 6.00 часова дозвољена само шалтерска продаја, те апотеке, бензинске пумпе, драгстори, трговачке радње у склопу станичних објеката и продавнице погребном опремом.

Сви регистровани привредни субјекти 2. и 9. јануара могу радити од 8.00 до 14.00 часова.

Привредни субјекти који обављају производну и прерађивачку дјелатност у дане републичких празника, изузев 1. јануара, могу радити у складу са својим потребама и интерним актима који регулишу питање радног времена запослених. /крај/кп/пн

Прњавор: Новогодишњи дочек уз локалне бендове

Општина Прњавор организоваће на градском тргу новогодишњи дочек гдје ће, све који одлуче да ову ноћ проведу на отвореном, забављати локални бендови.
Програм почиње у 22.00 часа, саопштено је из општине Прњавор.

За најмлађе становнике ове општине у Дому културе биће уприличена забава и прослава дјечије Нове године, уз традиционални долазак Дједа Мраза.

У забави која ће почети у 11.00 часова учествоваће чланови Драмске сцене српског културно-просвјетног друштва "Просвјета", ученици нижих разреда Основних школа "Бранко Ћопић" и "Никола Тесла", мале фолклорне секције друштава "Просвјета" и "Пронија", као и полазници дјечијих вртића. /крај/тс/пн/фото

Сребреница: Дочек на тргу, улице свечаније него икад послије рата

Општина Сребреница и Удружење грађана "За Сребреницу" организоваће новогодишњи дочек на градском тргу, уз богату томболу, музику уживо и бесплатне топле напитке за све присутне.
Радници локалног Комуналног предузећа "Полет" ове године су знатно богатије декорисали централну градску улицу и, за разлику од претходних година, и остале уличице у овом мјесту.

У овом предузећу кажу да су користили стари накит, али да су добили 4.500 КМ од општине и набавили знатну количину новог украсног материјала којим су окићене сребреничке улице и изгледају свечаније него иједне године након рата.

Свега неколико власника трговачких и фризерских радњи и кафића потрудило се да нешто свечаније декоришу излоге.

Ипак, има кућа и балкона који су украшени, што даје нешто свечанији изглед овој сиромашној и суморној варошици.

Становници се скромно припремају за новогодишњи дочек у својим домовима и нема гужви у трговачким радњама, а пијаца овдје не ради годинама.

У три овдашња кафића организује се дочек Нове године за младе у овом мјесту, а конзумације су симболичне и износе свега 10 КМ за мјесто.

Као и сваке године, највећи број становника ове општине новогодишњу ноћ ће провести у породичном амбијенту и са пријатељима у кућама, док већина младих најлуђу ноћ планира провести у бројним кафићима у сусједном Братунцу.

По навици, и ове године најимућнији сребренички Срби Нову годину ће славити на Тари, Златибору и другим мјестима у Србији и Републици Српској, а Бошњаци у Тузли, Сарајеву и другим мјестима у Федерацији БиХ.

Општина Сребреница и Удружење грађана "За Сребреницу" организују пети пут новогодишњи дочек на отвореном.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана