Сваки град има срце, само Дервента душу

Анита Јанковић Речевић
Сваки град има срце, само Дервента душу

ДЕРВЕНТА - Народно зборовање је неодвојиви пратилац овдашњег човјека, што најбоље илуструје Дервентски вашар који већ 172 године баштини традицију забаве и весеља, преживјевши ратове, разне власти и законе. Описан у новинским чланцима и књижевним дјелима, нијеми свједок тек рођених љубави и пратилац дервенћанског живља у срећним и несрећним тренуцима, сада је добио и своју изложбу која ће од заборава отргнути многобројне вашарске активности.

Изложба под називом “Вашар је био, а на вашару...” биће отворена сутра у 20 часова на традиционалној манифестацији “Ноћ музећа” у Народној библиотеци “Бранко Радичевић” у Дервенти. Заинтересовани грађани имаће прилику да током цијелог љета бесплатно погледају поставку и науче много тога о Дерветском вашару, од првих зборовања па све до данашњих дана. 

Ауторка изложбе и директорица Народне библиотеке у Дервенти Мирјана Плиснић за “Глас” каже да је Дервентски вашар једна од најстаријих манифестација у БиХ и један од највећих догађаја тог типа на простору бивше Југославије, а увршћен је и на листу нематеријалног културног насљеђа Републике Српске.

- Због значаја манифестације родила се жеља да вашар представимо путем изложбе и на тај начин јавности презентујемо све оно што је било занимљиво током његовог животног вијека. Изложба прати вашар од самог почетка до савременог доба кроз 28 форекса. Поставка се завршава са 172. вашаром, који је одржан лани, и може се допуњавати у будућности. Штампан је и каталог који детаљније описује вашар - истакла је Плиснићева и додала да је документацију за потребе изложбе прикупљала годину и по.

Циљ јој је био да се све занимљивости о овој манифестацији, изузетно важној за све Дервенћане, али и за цијели српски живаљ, скупи и забиљежи на једном мјесту и тиме отргне од заборава.

- Дервентки вашар је од настанка најзначајнији догађај у граду. Служио је као јединствена прилика за прикупљање и размјену информација, договарање послова, упознавање младих, а данас има забавни и привредни карактер. Преживио је три рата, разне законе, промјене власти, премјештање са локације на локацију. Изузетно је важна његова духовна вриједност. Може се рећи да сваки град има срце, а да Дервента има душу. Те реченице се провлаче кроз поставку - додала је Плиснићева.

Података о вашару, прича Плиснићева, и нема баш много па су јој главна литература током истраживања били новински чланци.

- Највише информација сам пронашла у “Дервентском листу”, локалним новинама које излазе већ 111 година, па се цијела изложба фактички састоји од исјечака, слика и описаних доживљаја народа на вашару.  Дио података је и из “Гласа комуне”, добојских новина која су излазиле педесетих и шездесетих година прошлог вијека. Користила сам и литературу дервентских писаца - казала је Плиснићева и позвала суграђане да погледају поставку.

Историјат

Дервентски вашар је привредно-забавна манифестација која се одржава сваке године на православни празник Велику Госпојину, 28. августа. Према историјским подацима и народним предањима, почетак одржавања вашара веже се за изградњу православне цркве Успења пресвете Богородице у Дервенти. Подизање цркве, на молбу православних вјерника, одобрио је ферманом османски султан Абдул Меџид 1851. године. Почетак изградње цркве вјерници су обиљежили исте године народним весељем - првим вашаром. Празник Велика Госпојина проглашен је 1992. године крсном славом Дервенте, а вашар је назван Великогоспојински сабор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана