Сваки цент помоћи оправдавају веселе очи мале Елене

Срна
Сваки цент помоћи оправдавају веселе очи мале Елене

Бањалука - Осмогодишњој Елени Ракић из Косовске Митровице, којој је одрастање успорено због проблема у психомоторном развоју, у помоћ су притекли грађани Републике Српске.

"У организацији Одбора Републике Српске за помоћ Србима на Косову и Метохији, прикупљено је 11.000 евра за једну од три операције матичним ћелијама у Кијеву, али ће акција бити настављена", каже за Срну Милорад Арлов, предсједник овог Одбора.

Као знак захвалности грађанима и институцијама за бригу и разумијевање родитељске немоћи да се сами изборе са болешћу мезимице и прикупе потребна средства, породица Ракић је склопила вјечно кумство са породицом Арлов.

"Уз жељу да ће, сада већ кумица, Елена, уз помоћ сународника, институција и предузећа из Републике Српске наставити да одраста као и сви њени вршњаци, кумство са Ракићима је највећа захвалност коју сам као предсједник Одбора могао добити", истиче Арлов.

Он наглашава да "сваки цент" прикупљене помоћи оправдавају веселе очи мале Елене, која се радује одласку у Кијев, јер су јој тата и мама уз деветогодишњег брата Давида и сестру тринаестогодишњу Ирену успјели да улију наду у оздрављење и одрастање.

"Не знам да ли постоји сретнији тренутак у мом животу. Славићу Ђурђевдан као другу крсну славу, јер сам о овом великом светитељу и заштитнику постао кум са породицом Ракић, с једном од најбројинијих фамилија на Космету", каже Арлов, не скривајући сузе.

Еленина мајка Ивана напомиње да је од новчане помоћи коју су им обезбиједили грађани Републике Српске много значајнија подршка и солидарност.

"Када схватите да нисте сами, да има много људи добре воље који вас разумеју и који одвајају од уста да би вам притекли у помоћ, онда се лакше носити са болом који као мајка осећам док гледам немоћну малу Елену" – наводи Ивана.

Ракићи не крију да живе од Иваниног минималца и Зоранове плате од 400 евра и управо због скромности и спремности да се суоче са недаћом која је снашла њихову Елену захвални су свим људима добре воље, посебно људима из Републке Српске.

"Очигледно је да су људска и родитељска солидарност у Српској и даље карактерне црте" – каже Ивана.

Кумство Ракића са породицом Арлов склопљено је у цркви Светог Димитрија у Северној Косовској Митровици.

Прота Милија Арсовић, у присуству Васе Јелића, начелника Митровачког округа, како то обичаји налажу, благосиљао је кумство и пожелио да породице Ракић и Арлов буду само "прве ласте" јачања братских веза Срба са Космета и Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана