Сузанина органска производња салате и младог лука

Срна
Foto: Срна

ШАМАЦ - Сузана Божић из Гребница код Шамца на два дунума у шест пластеника од септембра до марта производи органску салату, млади лук, блитву и шпинат, а љети узима у аренду земљу од 10 дунума и производи, између осталог, паприке, парадајз, кромпир и купус.

Божићева је рекла Срни да производи без хемије и оно што она једе, каже, то исто и продаје на пијацама у Шамцу, Модричи и Дервенти. "Да би салата била спремна за продају, потребно је 40 дана.

Не стављам никаква хемијска средства, што страда бацим, а што остаје здраво продам. Салата може да поднесе велики минус, зато и успијева. Не морам додатно загријавати пластенике", навела је Божићева.

Она је подсјетила да многи купци не вјерују да се зими може произвести органска култура, па дођу код ње кући да провјере. Према њеним ријечима, салату има цијеле године за продају, али у љетном периоду производи мање количине због других пољопривредних култура. Целера, каже, има за продају цијеле године. Божићева је истакла у љетном периоду производи све врсте поврћа на 10 дунума земље коју узима у аренду, плус у пластеницима.

Она је додала да дневно проведе скоро 12 сати у пластеницима, те да се од производње може живјети јер њена трочлана породица живи од тога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана