Сутра спајање моста на Сави код Градишке

Срна
Foto: ГС

САРАЈЕВО- Мост на Сави код Градишке, на будућем ауто-путу Бањалука–Загреб биће спојен сутра, а тим поводом предвиђен је и симболичан сусрет делегација БиХ и Хрватске на средини моста, изјавио је Срни министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић који ће предводити делегацију БиХ.

Митровић је рекао да је завршена комплетна челична конструкција и да ће до прољећа, када је предвиђен завршетак изградње, бити завршено и 500 метара саобраћајнице са стране БиХ и 50 метара у Хрватској, а да ће након тога почети изградња приступне саобраћајнице у дужини од шест километара с хрватске стране, коју ће изградити "Интеграл инжењеринг".

Он је рекао да ће завршетком тог дијела мост моћи бити пуштен у саобраћај.

"Рок за изградњу је годину и по дана, али с обзиром на то да је ријеч о жИнтегралуж, увјерен сам да ће све учинити да се тај рок максимално скрати како би мост што прије био у функцији", нагласио је Митровић.

Он је додао да је битно да мост и гранични прелаз што прије буду стављени у функцију због растерећења центра Градишке и становништва, јер постојећи прелаз се налази у центру града, а простор је ограничен.

"У петак ћу званично поднијети иницијативу која је покренута у јулу на министарском састанку у Љубљани да прелаз са стране Српске, односно БиХ буде интегрисани, односно заједнички гранични прелаз. То би омогућило да се полицијске, царинске и друге контроле обаве на једној страни, што би значило само једно задржавање, што је веома битно", појаснио је Митровић.

Он је рекао да ће иницијатива бити упућена Европској комисији, Транспортној заједници и Хрватској, од које већ постоји сагласност.

"Уложићемо максималне напоре да овај посао и ову идеју спроведемо у дјело", рекао је Митровић и додао да би интегрисани прелаз био од користи и за хрватску страну, јер би смањио трошкове изградње, а добило би се на времену да се гранични прелаз уз мање модификације стави што прије у пуну функцију.

"Постојећи гранични прелаз на нашој страни има капацитет и он би могао бити интегрисан на овај начин. Овај мост је прије свега значајан за економију и становништво Српске и БиХ, Хрватске, западног Балкана, а самим тим и ЕУ", истакао је Миторвић.

Половину трошкова изградње моста од око 19 милиона евра сносе БиХ и Хрватска, а Хрватска је у обавези да изгради још саобраћајницу до Окучана.

Хрватски дио моста и повезних путева углавном се финансира из средстава ЕУ, а са стране БиХ, ЕУ је обезбиједила грант од 3,2 милиона евра.

Мост ће бити дугачак 426 метара, широк 22,6 метара и имаће по двије саобраћајне траке у сваком смјеру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана