Сутјеска вјечни споменик херојства

Радмила Ђевић
Сутјеска вјечни споменик херојства

Фоча - Нијемци су били овдје код садашњег споменика на Тјентишту, а ми смо пробијали фронт. Ко је успио да пређе преко Зеленгоре за Босну, наставио је даље жив, а они који се нису пробили, овдје су и окончали.

Враћајући се деценијама уназад трагичних дана присјећа се Подгоричанин Бранислав Љумовић, један од ријетких преживјелих учесника славне битке на Сутјесци. Дошао је јуче у Долину хероја на Тјентишту гдје су обиљежене 73 године од битке у којој је за тридесетак дана борбе за слободу погинуло 7.500 бораца. Љумовић је био борац Пете пролетерске црногорске бригаде и имао непуних 16 година када је почела голгота на Сутјесци.

- Два пута смо прелазили ову ријеку. Оно тамо је Драгаш седло, а ја сам био на Борју са саборцима. Све је било уништено од бомби и граната - присјећа се Љумовић.

Битка на Сутјесци најславнија је епопеја Другог свјетског рата, симбол јунаштва, чојства и вјечна вертикала српског народа. Њеним тековинама и свему ономе што је она бившој Југославији подарила своју чврсту приврженост исказало је на стотине поштовалаца из свих крајева РС, Србије, Црне Горе. Из Долине хероја упућена је порука да је српски народ увијек тежио слободи и да слободу коју народ жели не смије да угрозе никакве политичке одлуке.

- Битка на Сутјесци примјер је херојске борбе и пожртвовања свих оних који су били нападнути од стране фашистичке идеологије, која је имала за циљ да уништи све који не мисле као они. Далеко мањи број бораца показао је како треба да се брани сваки кутак своје земље, слобода и достојанство - поручио је министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић.

Он је подсјетио да је 20.000 слабо наоружаних партизана, заједно са 3.000 рањеника и тифусара, успјело да се супротстави армади од 120.000 војника подржаној тешким наоружањем. Савановић је додао да су, упркос томе, партизани успјели да се пробију, али губици су били стравични.

- Сваки трећи је погинуо, а битка је ушла у историју као најкрвавија битка НОБ-а. Највећи број бораца чинили су Срби, народ који је увијек тежио слободи и борби против фашизма чији су се сегменти на овим просторима појавили и деведесетих година прошлог вијека. И тада се српски народ изборио за своју територију, а то је данас РС која је резултат свих ратова и српске борбе у 20. вијеку - рекао је Савановић.

Предсједник СУБНОР-а РС Благоја Гајић поручио је да ће идеја слободе живјети кроз сјећање на битку на Сутјесци.

- Били су измучени и изгладњели, а њихову храну је замијенила трава. Али, међу њима није било колебања, чврсто су се држали и знали су да одговоре окупаторима преко нишана својих пушака и митраљеза - рекао је Гајић.

Вијенце на спомен-костурницу палим херојима положили су изасланик предсједника РС Миладин Драгичевић, делегације Народне скупштине и Владе РС, Владе Србије, те СУБНОР-а РС, Србије, Црне Горе и Словеније. Палим јунацима су се поклониле и делегације Амбасаде Руске Федерације, општине Фоча, Борачке организације РС, Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила и бројни други поштоваоци тековина НОБ-а. Обиљежавање годишњице битке је организовао Одбор Владе РС за његовање традиција ослободилачких ратова.

Операција "Шварц"

Битка на Сутјесци синоним је за операцију "Шварц" сила Осовине против југословенских партизанских снага за вријеме Другог свјетског рата у касно прољеће 1943. године. За ову операцију, која је имала важне посљедице не само када је у питању ток рата него и политичка будућност ових простора, користи се и назив Пета непријатељска офанзива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана