Сушење засада малина умањиће род за трећину

С. М.
Сушење засада малина умањиће род за трећину

Рогатица - Мраз и киша на подручју рогатичке општине умањили су род малине за око 30 процената, па ће малинари умјесто зараде збрајати губитке.

Један од њих је Миленко Шаренац, који је у селу Сјеверско подигао малињак на два дунума. Када је са фирмом "Хипекс" из Новог Горажда склопио уговор о кредиту за саднице, опрему и стручни надзор, али и касније откуп рода, није ни сањао шта ће га снаћи. Умјесто убирања првог рода Шаренац је морао поново да сади малине, јер је, због превише влаге, дошло до труљења коријена, а затим сушења стабљике.

- Све осушено морао сам да почупам и засадим нове саднице, које ће, уз мој непланирани труд и остале трошкове, на род доћи евентуално идуће, а можда тек 2018. године. Тада би већ требало да кредитору кроз род вратим 70 одсто од око 5.200 марака дуга. Међутим, велико је питање хоћу ли то моћи испоштовати - забринуто истиче Шаренац.

Додаје да сличан проблем имају и други малинари у општини Рогатица.

- Сазнао сам да и други малинари имају проблем са сушењем стабљика, на шта, и поред најбоље воље, не можемо утицати. Требаће нам разумијевање кредитора, али и представника општине и ресорног министарства кроз подршку производњи, да бисмо овај проблем пребродили - рекао је Шаренац.

Предсједник Општинског удружења воћара Слободан Обреновић каже да у Рогатици има више од 80 малињака који се простиру на 200 дунума.     

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана