Суша отањила род кромпира

С. Митровић
Суша отањила род кромпира

ОГАТИЦА - Кампања вађења кромпира у Рогатици, гдје је, према подацима Одјељења за управљање локалним развојем, привреду и друштвене дјелатности засијано 334 хектара, у пуном је јеку.

газдинства, што је скоро 50 одсто од укупно засијаних површина на којима су сјеменски и меркантилни, односно кромпир за јело, сијали организовани произвођачи “Агрос”, “Агромонт”, “Агро-плод” и Удружење пољопривредних произвођача “Соланум продукт”.  

У  сеоским домаћинствима укључене су цијеле  породице, па чак и основци. Што се тиче механизације, и она је максимално ангажована на њивама. Не без разлога. Кромпир је у овом дијелу Републике основни производ за исхрану, а од продаје вишка доста домаћинстава обезбјеђује средства за живот. 

Судећи према стању на терену, а с обзиром на то да је ове године била велика суша, кромпир је, гледајући у цјелини, подбацио у роду. 

На кантару ће га сигурно бити мање него, примјера ради, лани када је произведено око 4.660 тона, или 2018. године када је извађено више од 5.300 тона. То значи, каже власник “Агро-плода” Драган Џида, да ће се на пољопривредницима “кола сломити” и да ће они бити колатерална штета овогодишње суше кад је кромпиру највише киша требала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана