Шупље цијеви и нелегална потрошња заврћу воду у Рогатици

Сретен Митровић
Шупље цијеви и нелегална потрошња заврћу воду у Рогатици

Рогатица - Иако воду добијају са два издашна изворишта, Зиличина и Сељани, у Рогатици је неријетко, поготово у љетном периоду, Јавно предузеће "Врела Сељани" принуђено да уводи редукције искључивањем са мреже потрошача у појединим улицама и дијеловима општине. Без воде је тешко увијек, а љети поготово, сложни су Рогатичани, који су принуђени да у периодима рестрикције купују воду за пиће.

"Дешава се да су нам славине суве онда када је вода најпотребнија. Ухватимо ми нешто када најаве рестрикцију да имамо за домаћинство, али љети је немогуће обезбиједити воду за све што треба. За пиће се купи, али треба за туширање, прање веша и све остало и то је баш незавидна ситуација" испричао је Рогатичанин Марко С. Директор предузећа "Врела Сељани" Александар Вукојичић каже да је главни разлог искључивања воде застарјелост водоводне мреже у којој има дијелова и из давне 1905. године.

"Та мрежа је реконструисана и проширена 20-их година прошлог вијека. Међутим, још од тада је остао дио старог водовода који посљедњих година узима данак и у великим количинама троши воду која цури из шупљих цијеви, што изискује велике трошкове за поправку. Процјена је да су губици на мрежи и до 80 одсто" рекао је Вукојичић.То је први проблем, истиче Вукојичић, и он би требало да буде отклоњен реконструкцијом водоводне и канализационе мреже као треће фазе капиталног пројекта "Водовод и канализација" вриједног 6,5 милиона КМ.

Прва и друга фаза, у оквиру којих су изграђени водовод и канализација у насељу "Борач" и реконструисан транспортни цјевовод од изворишта Зиличина до пумпне станице у граду, завршене су и у тај посао је уложено 1,8 милиона марака." Остала је трећа фаза, која је по обиму највећа и финансијски најскупља. Ријеч је о реконструкцији градске водоводне и канализационе мреже, што би требало да почне до краја године"истакао је Вукојичић. Према његовим ријечима, није проблем само у дотрајалој мрежи. Велика је ставка и нелегална потрошња воде. Сматра се да на тај начин општина губи и до 50 одсто воде која долази са изворишта, а не фактурише се потрошачима, што је сасвим сигурно допринијело томе да бивше предузеће "Водовод и канализација" оде у стечај и буде ликвидирано.

"Тај проблем је идентификован одмах по формирању новог јавног предузећа прије годину дана. Одмах смо упутили потрошачима позиве за уградњу мјерила како бисмо легализовали потрошњу воде. Велики број њих се одазвао тим позивима и до краја прошле године уграђено је и замијењено 150 водомјера. Међутим, то није ни близу потребног, па смо ових дана упутили нови позив"додао је Вукојичић. Уз идентификацију нелегалних потрошача, с циљем што квалитетнијег снабдијевања водом и смањења губитака на мрежи, биће предузете и друге мјере.

"Ићи ћемо са замјеном вентила јер је процијењено да их не функционише и до 90 одсто. То прави велики проблем и ако не ради само један вентил дешава се да без воде остају цијела насеља, па некад и сви потрошачи на водоводу" казује Вукојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана