Супертата брине о близанцима

Д. Келеч, Ц. Мркоњић
Супертата брине о близанцима

Источно Сарајево - Није тешко. Захтјевно и одговорно јесте, али тешко никако. Непрестана брига о два живахна дјечака која су тек проходала и желе на разне начине да истраже свијет око себе велика је обавеза, али и огромна радост.

У даху свој најважнији "посао" у животу описује Дејан Керлета из Источног Сарајева који је прије шест мјесеци одлучио да умјесто супруге преузме породиљско боловање да би бринуо о њиховим синчићима. Близанци су, осим неизмјерне среће, породици Керлета донијели и пуне руке посла па је поносни отац одлучио да он преузме бригу о малишанима.

- Супруга и ја чекали смо на принову седам година. Захваљујући вантјелесној оплодњи добили смо наше синове. Нашој срећи није било краја. Зато ми није тешко ништа када су они у питању - прича весело Керлета.

Ипак, породиљско боловање није ни у сну планирао. Десило се изненада. Сада је то, како каже, једна од најљепших ствари која му се десила у животу.

- Супруга ради у ФБиХ гдје по закону породиљско за близанце траје годину, а не 18 мјесеци као што је то случај у РС. У посљедњем моменту њу су обавијестили да се мора вратити на посао. Нисмо се томе надали, мислећи да има још шест мјесеци и немајући друго рјешење, одлучили смо да ја преузмем породиљско - каже Керлета, који је запослен у Заводу за уџбенике и наставна средства РС.

Истиче да се никада није покајао због те одлуке. Напротив, пресрећан је.

- Нас тројица смо за ових шест мјесеци, колико сам на породиљском, створили нераскидиву везу. Пресвлачити, хранити и играти се са својом дјецом посебан је дар - наглашава Керлета чија се улога супертате, како су га прозвали пријатељи, завршава се за десетак дана.

Ипак, да нема много супертата у Српској, говори и податак да је породиљско одсуство у овој години тражило само седам очева. Према Закону о раду РС, запослена мајка за прво и другорођено дијете има право на годину породиљског одсуства, а за близанце, треће и свако наредно дијете на породиљском одсуству може да буде 18 мјесеци.

Законска могућност да оба родитеља користе породиљско одсуство не постоји. Родитељима је препуштено да се договоре ко ће користити одсуство, а по закону је обавезно једино да то прва два мјесеца обавезно буде мајка. Послије тога отац може преузети бригу о дјетету и отићи на породиљско одсуство.

Породиљско у биографији

Чак 90 одсто очева у Шведској узима породиљско боловање које им се уписује у биографију, јер шведски послодавци сматрају да је мушкарац који проведе више од 60 дана сам са дјететом идеалан за рад под притиском и стресом.

Истраживања показују да у Њемачкој 70 одсто мушкараца има жељу да активно учествује у васпитању и подизању дјетета. Међутим, само 15 одсто њих користи право на одсуство с посла због принове у кући.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана