Шумско газдинство “Сјемећ” у Рогатици послује по плану: Пандемија није зауставила сјекаче

С. М.
Шумско газдинство “Сјемећ” у Рогатици послује по плану: Пандемија није зауставила сјекаче

РОГАТИЦА - Иако је пандемија вируса корона у овој години већини предузећа задала главобоље, у рогатичком Шумском газдинству “Сјемећ” сјеча и израда шумских сортимената четинара премашила је план, а у првом полугодишту остварен је приход од 3,6 милиона КМ, што је 48,7 одсто годишњег плана.

Од 44.953 метра кубна четинара планираних за цијелу годину, посјечено је 32.397, а реализација дрвних сортимената остварена је са 99,9 одсто.

- То је, с обзиром на чињеницу да одређени број купаца наших производа није уопште или је само дјелимично радио због пандемије, изванредан резултат - рекао је в.д. директора газдинства Младен Лакић.

Када је ријеч о лишћарима, за седам мјесеци ове године одсјечено је 7.337 метара кубних, што је 66 одсто од годишњег плана.

- С обзиром на то да огрев код ове врсте сортимената учествује са више од 50 процената, а његова сезона је друга половина године, очекујемо да ће и тај дио плана бити остварен - додао је Лакић.

Пошумљавање голети и остали шумско-узгојни радови остварени су у највећем дијелу захваљујући погодним временским приликама, а успјешно се реализује и план изградње и модернизације шумских путева којима се отварају и поједина села у којим још има живота. Изграђени су путеви Засада - Рајслазе у Сељанима и Забрешки лагер - Сјенокоси код села Мислово, док је у току изградња пута Смајићи - Ејенак код села Дуб у Козићима.

- Када се узме у обзир све што се дешава на тржишту ове године, ми смо више него задовољни. Најважније је да су нам радници здрави - нагласио је Лакић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана