Шумско газдинство “Сјемећ” Рогатица: Добри резултати упркос потешкоћама

С. М.
Шумско газдинство “Сјемећ” Рогатица: Добри резултати упркос потешкоћама

РОГАТИЦА - Деветомјесечно пословање Шумског газдинства “Сјемећ” је позитивно, а иако је добит скромних 11.461 КМ, у години која је по много чему специфична то је добар резултат, рекао је вршилац дужности директора рогатичког ШГ Младен Лакић.

- За више од 1.200 кубних метара смањен нам је годишњи етат сјече четинара и због велике количине вјетролома, извала и других случајних ужитака, сјеча здравих стабала од 44.953 кубна метра четинара није нам уопште дозвољена. Пошто се ради о дрвној маси слабијег бонитета и цијене су биле ниже и отуда овако скромна добит на крају трећег тромјесечја иако смо остварили укупан пословни приход од скоро 5,5 милиона КМ - каже Лакић.  С друге стране, истиче он, трошкови су остали исти и чак у неким сегментима и повећани. На плате 202 запослена радника отишло је више од  53 одсто прихода.

- Ако се не можемо пуно хвалити оствареном добити, сигурно можемо извршењем плана производње. Четинара смо одсјекли 40.715 кубних метара или 20 одсто више од плана. Оно што је, поготово у ово  вријеме пандемије вируса корона, најважније је реализација. Продали смо 14,5 одсто више од плана -  додаје Лакић.  И у осталим областима рада постигнути су очекивани резултати. Пошумљено је планираних 12 хектара голети по основу просте репродукције. Доста је урађено и у осталим шумско-узгојним радовима, а није запостављена ни планирана изградња шумских камионских путева и модернизација постојећих.

Истовремено, додао је Лакић,  утврђују се и контуре плана пословања за наредну годину. Уз план сјече, израде, привлачења и реализације дрвних сортимената, пажњу привлачи наставак изградње и модернизације путева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана