Шумско газдинство "Милићи" пословало позитивно

Срна
Foto: Илустрација

МИЛИЋИ - Вршилац дужности директора Шумског газдинства (ШГ) "Милићи" Зоран Кипић изјавио је данас Срни да је ово газдинство пословну 2021. годину завршило са добитком 19.000 КМ.

Кипић је навео да је позитивно пословање проистекло из мањег физичког обима производње, да је мање посјечено дрвних сортимената, а остварена је реализација 87 одсто, што је, како је рекао, са шумарске струке и етике добро. Он каже да је Шумско газдинство уредно измирило обавезе према радницима, као и добављачима, прије свега, извођачима радова, уплатило порезе и ренту општини, што је кључ успјеха у пословању.

"За ову годину је у плану да се посјече 2.000 метара кубних дрвних сортимената мање у односу на прошлу, што је опет добро са шумарске етике. У плану је да се посјече 32.784 метра кубна сортимената, од тога око 7.000 метара кубних четинара - техничког дрвета и више од 5.000 метара кубних букве. Мислим да ћемо остварити бољу и квалитетнију сортиментну структуру у погледу учешћа трупца у сјечивој маси", рекао је Кипић. Кипић је напоменуо да је ово газдинство у 2022. години започело радове и отпрему 4. јануара и да је тренутно производња на нивоу од 66 одсто.

"У реализацији производње висок нам је удио букве у сјечивој маси, чак око 70 одсто, тако да смо задовољни, а фокус је на снабдијевању домаћих произвођача да они не би прекинули процес производње", додао је Кипић. Он је навео да имају добро сарадњу са локалним купцима, да је уредно плаћање и да се нада да ће до краја године испоштовати све уговоре. "Вјерујем да ћемо имати вишак сортимената техничких класа, лишћара и четинара и да ћемо правити и анексе са локалним прерађивачима, да би наши грађани који су ослоњени на шумарство и дрвопереду мирно сплавали у овом лудилу цијена", навео је Кипић.

Кипић каже да је Шумско газдинство "Милићи" једино газдинство у предузећу "Шумаме Републике Српске" које има мање извршилаца у односу на предвиђену систематизацију. "Тренутно је запослено 46 радника, а систематизацијом је предвиђено 48. Два радника ускоро одлазе у пензију. У наредном периоду ставићемо фокус на запошљавање шумарских техничара да бисмо имали што оперативнији тим на терену јер сво наше пословање се своди на теренски рад", нагласио је Кипић. ШГ "Милићи" газдује са 12.000 хектара шуме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана