Сумњивци опсједају кафиће и клубове у Српцу

Анита Јанковић
Сумњивци опсједају кафиће и клубове у Српцу

Србац - Особе са дебелим полицијским досијеима све више посјећују србачку општину, а најчешће викендом одлазе у кафиће и ноћне клубове због чега би требало преиспитати Одлуку о радном времену угоститељских објеката и пооштрити санкције за оне који крше прописе.

Ово је закључено на осмој редовној сједници Форума за безбједност општине Србац. Командир Полицијске станице Србац, Горан Милановић, рекао је да су током рутинских контрола евидентирана лица која имају и по 30 прекршаја иза себе а највећи број њих долази из сусједних општина.

- У највећем броју случајева наводе да долазе у Србац јер је дуже вријеме кафића викендом. Многи угоститељи крше одлуку о радном времену чиме би се више требало да позабави комунална полиција и инспекцијски органи. Уколико буде било потребе може да се овласти и полиција, кренућемо заједно с њима у контролу - истакао је Милановић.

Иако је одлука о радном времену угоститељских објеката у Српцу прописала да кафићи и ресторани могу радити од 15. децембра до 31. јануара у данима викенда до један, а ноћни клубови до два часа иза поноћи, ова одлука је измијењена у децембру 2013. године. Тада је радно вријеме кафића и ресторана продужено до два, а ноћних клубова до три часа.

Међутим, ова одлука се не примјењује у пракси јер многи кафићи и ноћни клубови пробијају радно вријеме и након завршетка празника. 

- Оваква појава је довела до повећаног броја саобраћајних незгода које су повећане за чак 37 одсто у односу на исти период лани, а утврђено је да је највећи број њих изазвала вожња под дејством алкохола - нагласио је Милановић.

Велики број инцидената викендом се дешава и код србачке пекаре "Сунце", која одлуком о радном времену има 24-часовно радно вријеме, па особе под дејством алкохола овдје често завршавају свој ноћни провод, због чега у више наврата интервенише и полиција. Начелник одјељења за инспекцијске послове општине Србац, Горан Бабић сматра да би најбоље рјешење било да се донесе јединствена одлука о радном времену угоститељских објеката на нивоу цијеле РС.

- Није проблем само алкохол, већ има случајева уживања лаких дрога по кафићима, што се често осјети чим се уђе у локал. Инспекцији и комуналној полицији су често везане руке кад дођу у кафану да затворе неки локал, јер им је угрожена безбједност, због чега је неопходна асистенција полиције - сматра Бабић.

Продужење радног времена у Српцу су прије двије године иницирали угоститељи који су истакли да је то по њиховом мишљењу водећа привредна грана у србачкој општини, што довољно говори у каквој је ситуацији опште стање привреде и економије у овој локалној заједници.

Скупштинска блокада

Одлука о радном времену угоститељских објеката бар још неко вријеме неће бити промијењена јер одлуку о томе морају донијети одборници Скупштине општине, а србачки парламент је у блокади већ осам мјесеци и за сада није познато када ће поново бити одржана.

++++++

- радно вријеме од 15. децембра до 31. јануара

кафићи и ресторани до два часа,

ноћни клубови до три часа

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана