Шумарски факултет: Унаприједити ловство у Српској

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - У Републици Српској има више од 22.000 ловаца и велика је заинтересованост за ловство, али је неопходна стална едукација којом би се јачали капацитети усмјерени ка будућем планском и одрживом газдовању ловном привредом, речено је на семинару за представнике ловачких удружења у Српској, организованом на Шумарском факултету Универзитета у Бањалуци.

Декан Шумарског факултета Универзитета у Бањалуци Маријана Каповић Соломун рекла је да неријетко постоје немиле сцене у јавности настале као посљедица изловљавања дивљачи без поштовања ловачке етике.

"Осмислили смо низ корака са Ловачким савезом Српске да се у наредном периоду подиже свијест преко ловачких удружења, а онда и цјелокупне јавности о томе да се дивљач изловљава уз поштовање принципа ловачке етике, али истовремено и да подигнемо генерално ловство на виши научни ниво", навела је она.

Соломунова је нагласила да је ловство једна од значајних грана и потенцијални ресурс за развој ловног туризма, те додала да је данашња едукација прва конкретна сарадња ове високошколске установе са Ловачким савезом Српске.

"Шумарски факултет је практично матица за ловство и научноистраживачка установа која у тој области треба да преузме водећу улогу у смислу едукација и подизања свијести у ловачкој етици", рекла је Соломунова новинарима у Бањалуци.

Помоћник министра за ресор шумарства и ловства у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Горан Зубић рекао је да је циљ едукације упознавање ловаца са важном проблематиком у области ловства, односно планирања у овој области гдје постоје одређене недоречености.

Он сматра да је израда квалитетних планова веома важна као основа за било које газдинске мјере у сваком ловишту.

Зубић је нагласио да је веома важна и проблематика у вези са газдовањем медвјеђом дивљачи.

"Свједоци смо да свако мало имамо одређене нежељене сусрете са медвједима. Због тога треба да покушамо појаснити корисницима ловишта зашто се то дешава, који су узроци таквог понашања медвједа и које мјере треба примијенити да би се зауставили нежељени ефекти", навео је он.

Зубић сматра да је ово одлична прилика, односно модел сарадње између Шумарског факултета, ресорног министарства и корисника ловишта.

Према његовим ријечима, ловство у Републици Српској је значајно и са аспекта биодиверзитета, односно постојања животињских врста дивљачи које су ријетке и угрожене на другим стаништима.

Зубић каже да је у Српској велико интересовање за ловство и додаје да има више од 22.000 ловаца.

"То су људи из различитих бранши и интересних сфера дјелатности, али су заинтересовани за ловство. Имамо све више младих. Путем ловачких испита у сарадњи са Ловачким савезом годишње уведемо око 1.000 младих ловаца", рекао је Зубић и нагласио да је у наредном периоду неопходно унаприједили ову област.

Стручно лице за ловство у Ловачком удружењу "Змијање" Бањалука Дарко Јованић рекао је да је данашња едукација плод сарадње Шумарског факултета и Ловачког савеза, те истакао да је то велика ствар за ловство Српске.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана