Сукоб СДС-а и ПДП-а завршен пуцањем савеза у Козарској Дубици

Ведрана Кулага
Сукоб СДС-а и ПДП-а завршен пуцањем савеза у Козарској Дубици

Козарска Дубица - Сукоб СДС-а и ПДП-а у Козарској Дубици окончан је јуче распадом скупштинске већине коју су предводиле те двије странке, а из обрачуна је као губитник изашао ПДП с обзиром на то да ће убудуће бити у опозицији.

Нову већину у дубичком парламенту чиниће СНСД, ДНС, СДС и један независни одборник. Владајућу коалицију до јучерашње сједнице Скупштине општине чинили су СДС, ПДП и ДНС. Нова већина у којој ће мјесто ПДП-а заузети СНСД требало би да буде званично потврђена 22. јуна на ванредној сједници Скупштине општине. Иницијативу за одржавање те сједнице јуче је потписало 17 одборника - свих десет СНСД-а, сва три ДНС-а и четири СДС-а, док преостала три одборника СДС-а чекају мишљење врха странке.

Формирању нове већине претходио је жесток сукоб СДС-а и ПДП-а које у Козарској Дубици предводе Дарко Бањац и Перица Бундало, који су као посланици у Народној скупштини РС дио једног блока. Камен спотицања у дојучерашњој коалицији био је и избор потпредсједника локалне скупштине. ПДП је за ту позицију подржао првог човјека дубичког СДА Омера Велаџића, али се именовању супротставио СДС.

За потпредсједника Скупштине општине јуче је изабран Маринко Гвозден из ДНС-а, што је био знак да је коалиција СДС-ПДП пукла. На Гвозденов избор оштро је реаговао Велаџић наводећи да су на састанку на којем му је обећан избор за потпредсједника били и представници СДС-а.

У СДС-у су рекли да је до распада скупштинске већине дошло због некоректног понашања ПДП-а у посљедњих неколико мјесеци. Истакли су да су им представници ПДП-а радили иза леђа и договарали рјешења мимо њиховог знања.

- Мјесецима покушавамо да коректно функционишемо са ПДП-ом, али не иде. Никада нећу дозволити да СДС буде уцијењен, а посебно не да нам се иза леђа склапају договори.

Можда се неко у неком тренутку понадао да са 1.700 гласова може имати начелника, али ми смо одлучили да то не може тако - казао је Бањац наводећи да је СДС на прошлим локалним изборима у Козарској Дубици освојио 3.700, а ПДП 1.700 гласова.

Он је истакао да је СДС донио одлуку на сједници Општинског одбора иако она није била једногласна.

- И у Општинском одбору су мишљења подијељена, али је одлучено да се иде у формирање нове скупштинске већине. Надам се да ће руководство СДС-а имати разумијевања за ову ситуацију. Поштујем предсједника СДС-а Младена Босића, али јасно сам ставио до знања и њему и свима стављам до знања да ћу између мојих људи и Козарске Дубице и руководства странке увијек изабрати Козарску Дубицу - рекао је Бањац.

Он је истакао да није срећан што можда у руководству СДС-а не дијеле већинско мишљење њихових страначких колега у Козарској Дубици.

- Али не може нас нико натјерати да идемо са неким. Ја не могу одлучивати ко ће ићи са ким у Брчком, Сарајеву, Требињу, али, бога ми, нећу дозволити да било ко ван Козарске Дубице одлучује како ће радити СДС у овој општини и никада нећу дозволити да терет поднесе СДС, а да награду добије друга партија - поручио је Бањац и додао да ће бити промјена на позицијама у руководству локалног парламента, замјеника начелника и на челу неких општинских одјељења.

Предсједник Скупштине општине Небојша Миловчевић из ПДП-а казао је да је добио званичан захтјев за сазивање ванредне сједнице и да је очигледно да је дошло до промјене снага у парламенту.

Бундало је рекао да ће све брзо изаћи на видјело.

- То је дио шире политичке игре у вези са промјеном дреса једног посланика СДС-а у Народној скупштини РС. СДС је овдје подијељен и тек предстоји да се види шта ће од свега бити - рекао је Бундало.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Јовица Шуман рекао је да долазе на мјесто које им припада по основу резултата постигнутих на изборима и да ће као најјача партија штитити интересе грађана. Предсједник Општинског одбора ДНС-а Владислав Стевановић рекао је да су озбиљна партија и коалициони партнер и да нису могли да допусте да се ствари рјешавају мимо општих интереса. Независни одборници Ђорђе Лазић и Драган Главаш потврдили су јуче да су приступили одборничком клубу ПДП-а.

Одлуке

Одборници су на јучерашњој сједници усвојили предложене тачке дневног реда међу којима је био и извјештај о извршењу општинског буџета за прошлу годину. На сједници није подржан извјештај о раду локалне Агенције за развој, а из СНСД-а је поручено да та агенција није оправдала постојање.

 

 

Одборници

10      -        СНСД

7        -        СДС

5        -        ПДП

3        -        ДНС

2        -        независни (приступили ПДП-у)

1        -        СДА

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана