Суграђани не заборављају архитекту Зорана Чаркића: Драгоцјеним дјелима задужио Рогатицу

Сретен Митровић
Суграђани не заборављају архитекту Зорана Чаркића: Драгоцјеним дјелима задужио Рогатицу

РОГАТИЦА - Црква на Црквинама, спомен-капела на Груди, спомен-обиљежје у Кукавицама јесу здања којима је Рогатичанин Зоран Чаркић оставио дубоке трагове у архитектури своје општине, а пријатељи су, шест година након његове смрти, покренули иницијативу да му се вјечним сјећањем одуже за све што је учинио.

И док се Зока, како су га од миља звали његови најближи, трудио да по нечему остане упамћен у својој родној Рогатици, његове старије, а и можда познатије колеге архитекте, пројектовали су и градили по другим мјестима.

Управо тај локал патриотизам овог Рогатичанина био је повод да група његових пријатеља ове године покрене и реализује иницијативу да трајно буде обиљежено име Зорана Чаркића.

- Уписали смо га с разлогом на постаменту испод спомен-плоче на цркви у Црквинама, која је дјело његове стручне визије, за 42 члана породице Пушоња у Џимријама, које су усташе злогласне “Црне легије” на свиреп начин поубијали као увод у страдање Срба у Старом Броду и Милошевићима - рекли су Чаркићеви пријатељи, Бојан Тешевић и Драган Ђурић који су га се и на овај начин сјетили и одали му пошту и захвалност.

Чаркић, који је преминуо 2018. године, осим дјела архитектуре, имао је и заслуге током Одбрамбено-отаџбинског рата по којима ће га сви памтити.

Под његовим именом изграђена је црква Светог Јована Крститеља на Црквинама, на обронцима Деветака. Ради се о, у овим крајевима и на подручју Митрополије дабробосанске, уникатном објекту који је седам година грађен по Чаркићевом пројекту на мјесту гдје је, по предању, била црква Светог Јована Крститеља саграђена у 13. вијеку као задужбина краља Драгутина Немањића и његове супруге Јелене Анжујске, а која је порушена за вријеме турске владавине.

Нова црква је умногоме другачија од већине осталих у овим крајевима. Ради се о објекту величине око 100 квадратних метара у чијој основи је крст и двије осе симетрије које се пресијецају на простору за окупљање вјерника.

Још један објекат по којем ће се Рогатичани сјећати свог архитекте Чаркића јесте и спомен-соба посвећена борцима из посљедњег Одбрамбено-отаџбинског рата. На зидовима овог неуобичајеног објекта налазе се фотографије са именима и презименима 294 погинула борца уз минијатурни олтар, простор  за одржавање парастоса и полагање вијенаца.

- Све је то његово дјело, без икакве финансијске и друге накнаде. Слава му и част - рекао је предсједник општинске Борачке организације у Рогатици Мишо Соколовић.

За Чаркићево име везано је и осавремењавање спомен-капеле на Груди, на самом улазу у Рогатицу из правца Устипраче и Месића, која од Илиндана 1931. чува кости и успомене на српске и црногорске војнике погинуле 1914. године.

Дјело Зорана Чаркића, истичу у Борачкој организацији општине Источно Горажде, јесте и спомен-обиљежје у Кукавицама, посвећено недужно страдалим избјеглицама из Горажда, који су побијени повлачећи се према слободној територији у Рогатици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана