Суд уводи нову власт у фотеље у Србац

Цвија Мркоњић
Суд уводи нову власт у фотеље у Србац

Србац - Смијењени функционери Скупштине општине Србац одбили су да предају позиције новоименованим у року који им је дало Министарство управе и локалне самоуправе РС, због чега ће та институција против њих поднијети тужбу и судским путем затражити примопредају власти.

Рок за примопредају истекао је 1. јуна, али смијењени предсједник Зоран Ђукић из СП-а и секретар Драгица Вранић ни не помишљају да напусте фотеље. Први покушај примопредаје дужности није успио 21. маја јер су смијењени функционери и тада одбили да предају власт новом предсједнику Горану Гаврановићу из СНСД-а и секретару Слађани Шкрбић. Након што примопредаја није обављена у новом року, поред тужбе коју је најавило Министарство управе и локалне самоуправе, СНСД и ДНС су истакли да ће против смијењених функционера поднијети и кривичне пријаве.

Ђукић је рекао да не поштују одлуку Министарства управе и локалне самоуправе.

- Нису се удостојили ни да размотре доказе да је априлска сједница на којој су обављене смјене била нелегална. У одговору који смо од њих добили наводи се да се нису упуштали у утврђивање чињеничног стања, а доказе које су им послали СНСД и ДНС детаљно су размотрили. Ради се о очигледној пристрасности у корист ових партија. Ако постоји правна држава, вјерујем да ће правда бити на нашој страни. У супротном сносићемо посљедице - рекао је Ђукић.

Новоизабрани предсједник Горан Гаврановић из СНСД-а каже да је већ обавијестио Министарство о новонасталој ситуацији.

- Очекујем да ће што прије бити предузете законске мјере како би дошло до реализације одлука са недавно одржане редовне и ванредне сједнице Скупштине општине. У општинском протоколу не желе ни да чују да ова документа ставе у службену процедуру, иако сам им се обраћао неколико пута - истакао је Гаврановић.

Предсједник србачког СНСД-а Млађан Драгосављевић каже да се још једном потврдило да је појединцима важнија функција него грађани у чију корист би требало да раде.

- Они су узели себи за право да унапријед доносе судску пресуду, а ствари су већ сада довољно јасне. Не поштује се воља већине и одлуке које су усвојене на легално одржаној сједници Скупштине. Министарство није ни могло донијети другачију одлуку него да затражи примопредају дужности и предају скупштинског печата и службених просторија - рекао је Драгосављевић и додао да су се представници Министарства увјерили да због блокада власт не функционише, што наноси огромну штету.

Он је изразио наду да ће суд што прије донијети пресуду и потврдити да су смјене биле законите, како би се кренуло у припрему референдума за опозив начелника Српца Драге Ћирића.

- Смијењени функционери се труде да још мало сачувају фотеље и тако добију на времену, али им то неће помоћи јер је референдума неминовност. Грађани су доведени на руб егзистенције и ову агонију треба прекинути што прије - сматра Драгосављевић.

Ђукић: Министар пристрасан

Зоран Ђукић је оптужио министра управе и локалне самоуправе РС Лејлу Решић да је у спрези са одборницима СНСД-а и ДНС-а у Српцу.

- Одборник који је превагнуо на страну нове скупштинске већине је кадар ДНС-а, баш као и Решићева, и вјерујем да је Министарство због тога пристрасно. То је политичка игра због које трпе наши грађани - сматра Ђукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана